"По отношение на съкращаването на ДДС - това е основна мярка, която най-вече ще помогне на самите търговци и производители. ДДС е много труден данък за разбиране.

Още по темата
В крайна сметка неговата тежест стига до потребителите, но когато го съкращават в краткосрочен план, основно подпомага бизнеса. Не може да се надяваме на спад в цените в настоящата ситуация". Това каза пред Bulgaria ON AIR икономистът Георги Вулджев.

"Актуализацията на практика вече е доста по-реалистична, отколкото беше първоначалната макроикономическа прогноза в Бюджет 2022. Тази макроикономическа рамка, която представят сега, трябваше да е представена първоначално и щеше да върви много по-плавно изпълнението на бюджета и всички политики, които се случват. Инфлацията, която се прогнозира от близо 11%, със сигурност е много по-близо до истината. Възможно е да е малко по-висока за годината, като цяло, но не очаквам кой знае колко голяма разлика", допълни Вулджев.

Икономистът Стоян Панчев обяви, че след септември очаква забавяне на инфлацията, ако не ни изненада нещо ново.

"Другото, което вече се случва, е ембаргото върху руския петрол. Дори да я има отсрочката, тя няма много да се отрази на цените на колонка, защото тази отсрочка дава възможност на нашата рафинерия да купува по-евтин петрол, но в същото време тя продължава да продава на европейския пазар. Тя може да произвежда евтино, но като продава на европейския пазар, продава на европейски цени. Отсрочката ще помогне основно на рафинерията, а не на крайните цени, на които ще купуваме на бензиностанциите", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase