Снимка: Bulgaria ON AIR

"Определено енергийното сътрудничество и това, което се случва в енергетика, е най-важно в момента. Добра новина е, че вече се намират някакви алтернативни източници на газ, с оглед на спирането на газа от Русия. Това се случва, според мен, с известно закъснение. Най-вероятно, противно на това, което правителството казва, цената няма да е по-евтина на тези алтернативни доставки, защото с настоящите икономически реалности няма как американският газ да е по-евтин от руския, особено в този момент.

Още по темата
Но е важно да се гарантира необходимото количество – това трябва да е приоритет номер 1." Това обяви пред БНР икономистът Георги Вулджев.

Икономистът обясни, че на местна почва – "Булгаргаз" взема малко озадачаващи решения през последните няколко седмици. Например няма прогнозни цени за българския енергиен пазар за май и юни. И това, че не се публикуват прогнозни цени, създава хаос най-вече за бизнеса.

"Категорично е грешка в този икономически контекст да се приема еврото и това приемане трябва да се отложи. Това е твърде важно решение, за да се взема толкова нееднозначно. Всички социологически проучвания показват, че няма демократичен мандат за това решение и трябва да се предприеме национално допитване по темата. Това ще е единственият начин, по който такова решение може да бъде легитимно.

Моята лична позиция е, че ние нямаме какво да спечелим. Надявам се тези политици, които искат да ни вкарат еврото, да го направят по по-прозрачен начин – да се изготвят доклади и анализи за това какви икономически последствия се очакват за България", добави Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase