Снимка: Блумбърг

"Мерките могат да се разделят на две групи. Едните са данъчни облекчения, а другите са допълнителни по-високи социални плащания. Данъчните облекчения са в правилната посока". Това каза пред Нова Нюз икономистът Георги Вулджев.

За него те са важни за бизнеса и ще дадат положителен резултат и съответно може да се забави ръстът на цените за потребителите.

"Много от тези облекчения, като намаляване на ДДС и премахване на акцизите върху някои от горивата, са мерки, които самият аз съм предлагал през последните седмици.

Още по темата
Тези решения са в правилната посока за бизнеса, който в момента е много притиснат. Повишението на разходите по линия на инфлацията ще дадат доста добри резултати и може да забавят ръста на цените за потребителите. По социалните разходи ситуацията е по-смесена. Повишаването на пенсиите от фискална гледна точка е малко рискован подход. Със сигурност по отношение на инфлацията те трябва да се индексират. Такова социално повишение всъщност може да я разшири още повече. Това е риск за хазната, тъй като има свиване на глобалните финансови пазари, като ще става трудно да се финансират големи разходи на държавата", обясни Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase