Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Депутатите няма да обсъдят проектите на решения за предоставяне на техническа или военна помощ на Украйна.

Причината за това е липсата на доклад на външната комисия в НС, която вчера одобри предложението на ПП парламентът да даде „зелена светлина” на правителството за оказване на „финансова и техническа помощ за защитни цели на Украйна”. Военна помощ обаче изрично не е спомената.

Oще по темата
Освен решението на ПП, има внесени още две – на ДБ и на ГЕРБ. В проектите на ДБ и ГЕРБ е посочено, че България ще изпрати военна помощ на Украйна.

Лидерът на ДБ Христо Иванов настоя още днес председателят на НС Никола Минчев да включи в дневния ред проектите на решения.

„Ние ще подкрепим само решение, което включва изрично посочването на военна помощ. Става дума за война, която започна след агресивна намеса на Путин. Тази война е за това как изобщо ще изглежда Европа и именно заради това всички страни от НАТО с изключение на Унгария предоставят такава помощ“, каза той.

Според него опорната точка, че това прави България част от войната е несъстоятелна.

„Националният ни интерес изисква не мир, който да настъпи в резултат на успешната агресия на Русия, защото в този мир ще има списък за бъдеща агресия на Русия, по един или друг начин и България ще е в него“, предупреди Иванов.

„Няма да участваме в политика, която прави България малодушна и заради това няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Още във вторник ще искаме коалиционен съвет и ще поставим ребром тази тема, за да стане ясно, че става дума за това какво управление имаме – дали на страха и снишаването или на новата епоха“, отсече той.

Даниел Митов от ГЕРБ също поиска депутатите още днес да обсъдят и трите проекта.

Атанас Михнев от ПП обаче настоя, че първо трябва да се изчака докладът на външната комисия.

Шефът на НС Никола Минчев обяви, че ако има доклад, може да преразгледа позицията си и да предложи да се включи точката в дневния ред за днес.

 В проекта на ПП, одобрен от външната комисия, се посочва, че се дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна. Те са в три направления - оказване на помощ на Украйна - хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България; цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансови и социален пакет, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България. Мерките да бъдат също в подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната - законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегрирането им до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.
 
Изпращането на военна помощ на Украйна се превърна в поредния проблем между коалиционните партньори. БСП дори заплаши, че ако бъде приета такава стъпка, ще напусне коалицията.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

157

Войната

преди 2 години

Ако българските политици дупедавци пратят оръжие за фашистка Украйна и ни нападне Русия народа ще тръгне на лов за *** и продажни депутати първо вас ще очистим не си мислете че ще ви помогне 2000 армия направо ще ва направим на пух и прах само да посмейте гадни *** продажни еничери ще ва смачкаме като гадини защото вие сте гадинки продажни хайде пробвайте те се нещацници падне ли това фашистко правителство единствените Патрик който ще спечелят изборите ще са Вазраждане и БСП помнете

156

Анонимен

преди 2 години

Как спите бре, гонете Нинова, защото следващите сме ние.

155

Анонимен

преди 2 години

Нинова мисли че ,Русия ще освободи България от задокеанска окупация.този позор ни идва в повече, да сме съучастници и наблюдатели на геноцид над мирни човеци..

fallback