Снимка: БГНЕС
fallback

Закриват се специализираните съд и прокуратура, а Атанас Атанасов, депутат от "Демократична България" коментира пред БНТ казуса: "Образно бих казал - Един от елементите на Борисовата държава беше закрит".

"Миналата седмица МВР публикуваха списък от 116 преписки, изпратени в периода 2020-2021 година за корупция по високите етажи на властта. Половината от тях са изпратени в Специализираната прокуратура и до ден днешен няма реакция. Там има данни за престъпления, извършени в здравеопазването, в строителството на пътища. Направи ми впечатление, че в три от тези преписки, за които е отбелязано, че са свързани с лица, близки до главния прокурор и досега няма реакция по тях", добави Атанасов.

Oще по темата

По думите му спецправосъдието е създадено с две цели - да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления. Според Атанасов друг проблем е била липсата на случайно разпределение на делата.

На всеки един от магистратите е дадена възможност да продължи реализацията си в съдебната система, подчерта Атанасов. Заяви, че следващата стъпка е обща реформа в съдебната система - децентрализиране на прокуратурата и преструктуриране на ВСС чрез промени в Конституцията.

На този етап е ясно, че ГЕРБ и донякъде ДПС няма да подкрепят тези предложения. Ако няма мнозинство за конституционни промени, има и други механизми за промени в процесуалните закони, които могат да се постигнат с обикновено мнозинство, каза още Атанасов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Петър

преди 2 години

Поръчката на Прокопиев е да се закрие спецправосъдието, че да не го гонят, това им е играта на ДБ!

25

Анонимен

преди 2 години

До Спомням си 26 Освен обиди, друго не виждам в коментарите Ви, което ме навежда на мисълта, че сте гербав трoл :)

24

Спомням си

преди 2 години

До Анонимен 21... Неуважаеми ми Анонимнико, виждам, че от истината те е заболяло! От това което бръщолевиш виждам, че си или някоя болшевишка от-репка или някоя от ***-патерици крепящи това мало-умно правителство в момента. Аз кой съм-не е твоя работа, а разстоянието между нас е светлинни години и то не е в твоя полза. Петолъчките с които са в главата ти могат само заучени мантри да бълват. Аз ти говоря с факти и ако все още е останало нещо в главата ти-вземи и го размърдай, не се излагай!

fallback