Общ преглед

Специализираната прокуратура и Апелативната спецпрокуратура излязоха на протест. Той е заради внесените и вече приети на първо четене от правната комисия промени в Наказателнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. Промените предвиждат закриване на спецпрокуратурите и спецсъдилищата, съобщава БНТ.

В своя декларация магистратите от спецпрокурата обявиха, че предлаганите промени противоречат на Конституцията.

"Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет. Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати", се казва в декларация на прокурорите и  следователите.  

"Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на "спецмагистратурите" да се повдига отново. Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт", пише още в позицията им.

"Припомняме, че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да "раздава право", съгласно действащите в страната закони. Законодателството (чл. 10, ал. 1 от ЗСВ) предвижда като правило, че съдебното производство по наказателни дела е триинстанционно- първоинстанционно, въззивно и касационно, освен ако в закон не е предвидено друго. Според разпоредбата на чл.143 от ЗСВ всички актове и действия на прокурора могат да бъдат обжалвани непосредствено пред по-горестоящата прокуратура, освен ако подлежат на съдебен контрол. По- горестоящият по длъжност прокурор може да извършва действия, включени в компетентността на подчинените му прокурори, писмено да спира и да отменя разпорежданията им в определените със закон случаи. Писмените разпореждания на съответния горестоящ по длъжност прокурор са задължителни за подчинените му прокурори. Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост, произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето й от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта", гласи още декларацията.

С червени тоги и маски на лицата десетки прокурори излязоха на мълчалив протест пред сградата на държавното обвинение и в Пловдив, пише "24 часа".

"Застанали сме днес тук, за да изразим мълчаливо несъгласието си срещу опитите да бъде нарушена Конституцията и вмешателството в независимата съдебна власт", заяви говорителят на окръжната прокуратура Галина Минчева-Андреева.

Тя отказа да отговаря на повече въпроси, тъй като целта на протеста е друг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар