Снимка: БГНЕС
fallback

Няма български гражданин, който да се радва някой чужд дипломат да обижда българите и българското правителство. Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция от Брюксел преди срещата на върха, относно изказванията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

"Цялото правителство осъжда, независимо кой е този дипломат, да си позволява такива неща. Ние сме държава, която си държи на институциите. Подобно поведение е недопустимо", каза още Петков.

Той обяви, че посланикът на България в Москва ще бъде извикан за консултации.

"Обикновено когато една държава вика посланика си за консултации, би трябвало и другата страна да направи същото", обясни премиерът.

Oще по темата
Аз съм сигурен, че нашата коалиция стои здраво. Посоката, в която вървим, както всички виждат, бързо или бавно,  правилната. България се променя. Институциите работят. Всички хора, които са се обогатявали с корупция, трябва много да се страхуват от нас, защото за тяхно съжаление, от миналата седмица сигналите започнаха да валят", заяви Петков и допълни, че повечето от тях са сигнали за злоупотреба с еврофондове. "Времето работи в посоката за изчистване на България от корупцията."

"Ние казахме много ясно, че подкрепяме украинското правителство", заяви премиерът. "Във връзка с въпроса за военната помощ - истината е, че над 80% от българите не подкрепят военна помощ. Ние сме едно правителство, което трябва да се съобрази с това, но това не означава, че сме омекнали в позицията ни към мерките, по никакъв начин не се снижаваме."

"Това е символичен акт - едва ли ще можем да дадем такова въоръжение, че да променим хода на войната. Така че тук е въпрос на позиция. Нашата позиция е била толкова силна, толкова в един глас с НАТО и ЕС. За военната помощ - да, знам, че сме близко до конфликта, че много българи се страхуват от това и в момента правим всичко възможно да подкрепим Украйна извън тази директна подкрепа", каза премиерът.

Кирил Петков обяви, че е разговарял с Владимир Зеленски неведнъж и украинският президент му е благодарил, че войските му ще се борят по-спокойно, когато знаят, че семействата им са в безопасност в България.

"Над 150 военнослужещи от Великобритания ще се присъединят към българската бойна група. В момента разговаряме и с Италия. Така че става една доста международна група под съществуващото решение на министерски съвет. В тази координация показваме една отвореност. От друга страна мисля, че е много полезно за българската армия да има достъп до допълнителни помощи от съюзническите страни. Ние сме НАТО, ние сме ЕС, не трябва да се разграничаваме", съобщи Петков.

Той обясни, че санкциите срещу Русия трябва да са асиметрични - да нанасят щети върху руската икономика, но не и върху икономиката на страните, които ги налагат.

"Това е опит да стабилизират своята валута", каза Петков относно искането на Русия газа да се плаща в рубли. "Но и това е символичен ход. Докато търговията тече, през коя валута точно ще се превалутира е въпрос на точен механизъм, но не сменя икономиките между двете страни."

Кирил Петков заяви, че най-важната цел е намаляване на цените на газа, като единственият начин това да се случи е Европа да купува газ заедно.

"Както се казва на български: Идва видов ден. Когато има една и съща информация в българската прокуратура и в европрокуратурата, но движенията на двете са абсолютно различни - едните не искат да повдигнат даже досъдебно производство и не могат да интервюират господин Божков, а ЕП вече го е интервюирала и вече работи по въпроса. Просто светват всички прожектори колко неефективна и неработеща е българската прокуратура", заяви премиерът. 

"Изумително е, че докато в единия случай за година и половина прокуратурата не може да отвори дори досъдебно производство, тя успя да направи това за министър Василев за няколко дни", добави Петков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

Сатир

преди 2 години

простото кире, съвсем просто. Хора това ли е мярката Ви за компетентсност и полезносто?

134

Михаааал

преди 2 години

Все по често чувам да говорят че Киро бил много *** и ***, вярно ли е.

133

Анонимен

преди 2 години

Много е зле това момче , радев ни го натресе

fallback