Снимка: БГНЕС

Отдавна българската прокуратура заявява, че има доста притеснителни тенденции. Доста притеснителни тенденции за влошаване на върховенството на правото и правата на човека. И тук не става дума за случая, който е частен, от миналата седмица. Става дума за много случаи, които притесняват българската прокуратура.

Това заяви главния прокурор Иван Гешев преди заседанието на висшия съдебен съвет.

Още по темата
"Ясно сме ги заявили и посочили, включително и в ЕП и европейските институции", допълва още той.

"За съжаление прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието, което е тъжно, но в крайна сметка това е работата на прокуратурата - да защитава, освен всичко друго, правата на българските граждани, освен да поддържа обвинения в съда", каза още Гешев.

"Съдът е единственият страж на законноста и ние ще си свършим работата, която сме длъжни да свършим по конституция. Но въпросите, които трябва да си зададем, са, в каква ситуация се намираме и дали следващите няма да сте вие, защото сте задали някакви неправилни въпроси", допълни той.

"Понеже явно не бях разбран от депутата Христо Иванов и от министъра на правосъдието Надежда Йорданова, че искам разговор за специализираната прокуратура - нямах това предвид. Господин Христо Иванов е народен представител, госпожа Надежда Иванова е министър на правосъдието на първо място, чак след това са политици. Така че аз предложих разговор по всички теми, касаещи върховенството на закона и правата на човека. Предложих разговор за теми, за които те постоянно излагат в медиите, всичко, което интересува българските граждани. Не се притеснявам към тях да се присъединят и други народни представители, които обикалят медиите и изразяват твърдения, които, според мен са дълбоко манипулативни и фалшиви", обясни главният прокурор.

"В интерес на българските граждани е да има диалог между институциите", заяви още Гешев."Не виждам причина този публичен разговор да не се случи"

Главният прокурор Иван Гешев отговори на вътрешния министър Бойко Рашков, който в телевизионен ефир тази сутрин показа документи относно образуваното досъдебно производство срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Час по-рано пък ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова отрече да знае за производство и припомни, че производства срещу конкретни лица не се образуват от години, а срещу конкретни престъпления.

"Г-н Рашков ще го коментирам тогава, когато каже нещо вярно. Ако листовете на г-н Рашков са истински, те са придобити по някакъв незаконен начин, но не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши незаконни действия", каза Иван Гешев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase