Снимка: БГНЕС

Първи прояви на високо напрежение по оста президент-премиер бяха регистрирани през днешния ден. След като тази вечер държавният глава Румен Радев обяви, че посещението на министър председателя в Северна Македония е било прибързано, Кирил Петков не закъсня да отговори.

"И за "Булгаргаз" и за посещението в Северна Македония съм сигурен, че направихме правилните стъпки", отчете премиерът.  Според Петков посещението в Скопие "не само, че не е било прибързано, а е било ужасно много закъсняло".

Още по темата
"Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход. Съжалявам, че толкова години сме изпуснали. Аз нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение", обясни Петков.

Според него ако не искаме Балканите да са най-бедната и корумпирана част от Европа, то трябва подходът да бъде сменен и да се осланя на  добросъседство и икономическо развитие.

"Факт е, че има много сили на Балканите, които не искат Република Северна Македония да бъде част от ЕС. А защо не искат? Защото с едни нестабилни Балкани в тази геополитическа ситуация, ще има преимущества за страни, които според мен, не ни мислят доброто. Но стига сме се оправдали, а да запретваме ръкави и да си вършим работата. Ако го направим по стария начин, където с контра, запъваме се и едва ли не е нашия начин или никой друг - това ни е довело до мястото, на което сме, до най-ниската точка", смята Петков.

"За „Булгаргаз” за мен беше абсурдно, цената на газа да скача с 30 процента, едновременно с това да се отказваме от мощности, които идват от Азербайджан, въпреки че са на много по-ниска цена, и да се оправдаваме през гръцка връзка, която в последствие нашите доставчици от Азербайджан казаха, че не е проблем да бъде заобиколена", заяви премиерът.

Кирил Петков участва в събитието The World Ahead 2022, организирано от изданието The Economist в София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase