Снимка: БГНЕС

Първа критика към правителството на Кирил Петков отправи президентът Румен Радев. Поводът за острата позиция на държавния глава стана посещението на премиера в Скопие.

"Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски", заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.

Още по темата
"Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано", отсече Радев.

"Важно е българската дипломация да осъществява пълноценно своя професионален капацитет – да не се доверява на експертиза отвън, на неправителствени организации и на външен натиск", заяви държавният глава и продължи:

"България винаги е отворена за диалог. България инициира диалог през цялото време. Когато политиците от РСМ обикаляха европейските столици, отбягваха София, но аз се радвам, че този диалог започва да се случва. Държим връзка с президента Пендаровски. Ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво, разбира се, това зависи и от неговите действия".

На въпрос какво смята за случващото се с "Булгаргаз" и освобождаването на директора Николай Павлов, президентът отбеляза, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната способност и бъдещето на енергетиката.

"Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници  при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени. Надеждата ми е, че в тази дейност кабинетът няма да се изкушава от наследения управленски модел, който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси", коментира Румен Радев.

Държавният глава предупреди в заключение: "Ако се използва същият подход, няма да постигнат по-различни резултати от наследството на Борисов".

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase