Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Новото правителство е посрещнато от много проблеми във всички възможни сектори, но има приемственост и приятелски подход между новия кабинет и предишния служебен, заяви премиерът Кирил Петков в предаването „Панорама“ на БНТ.

"Например предишният министър-председател сега е част от новия кабинет. Това даде възможност, когато имам първи въпроси още в първите дни, да мога да имам човек, когото да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази приемственост, защото ми предадоха кабинета и ми казаха да се оправям", обясни той.

Премиерът подчерта, че не е нормално да има такъв драстичен скок на цените на парното и тока в същия ден, в който е назначено и новото правителство.

Oще по темата

"Мисля, че това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Оттук нататък това, което искам, като министър-председател, много внимателно да се обследва: преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, и едновременно с това да казваме - ами понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител“, каза той.

Той допълни, че в първия работен ден на новия МС приоритет е било осигуряването на достъп до пострадалите от наводненията населени места, но едновременно с това и да покажат новия подход на работа.
"Приоритет номер едно е да дадем достъп на хората, но приоритет номер две е да видим, как тези пари, които ще дадат този достъп, ще бъдат похарчени", каза Петков.

Премиерът заяви, че до този момент в коалицията няма пробойни и търкания, а проблемът е в първоначално сгрешената дата на мораториума.

"Нашата коалиция има опитни хора в парламента, има и по-неопитни, но всичките са с правилната мотивация да са там. Да, може още една-две седмици да могат да минават такива игрички и машинации, но тези хора са умни и ще се научат. Оттук нататък с тази правилна мотивация аз вярвам, че коалицията ще взима правилните решения“, посочи премиерът.

Той призна, че зеленият сертификат е тема, предизвикваща спорове между самите коалиционни партньори.
По думите на Кирил Петков силната страна на коалицията е, че няма единомислие по всички въпроси. Това от своя страна дава възможност да се чуят повече аргументи.

"Реших, като министър-председател, все пак да покажа лидерство и МС, както вече знаете, има заповед от мен, че зеленият сертификат е задължителен. Дали това ще стане във всички министерства много бързо, не е задължително да го имаме в следващите два дни. Ако имаме добър успех, числя, че всеки един от министрите би използвал този пилотен резултат да го внедри в своите министерства“, посочи той.

Петков категорично заяви, че президентът Румен Радев няма нито своя квота, нито свои роли в кабинета.

"Още като министър, когато бях в неговия служебен кабинет, аз неведнъж се похвалих, че никога не получих обаждане от него, дори когато бях назначен в служебния кабинет. От тази гледна точка аз много уважавам президента Радев в начина, по който сме работили, но той по никакъв начин нито е изисквал, нито сме комуникирали за някакви кадри, хора", отсече той.

Единствените хора, пред които Кирил Петков се чувства длъжен и отговорен, са избирателите.

На въпрос дали трябва България да отстъпи за Република Северна Македония, Петков отговори, че тук изобщо не става въпрос за отстъпване.

 "Това, което аз много ясно дадох като мандат в следващите стъпки с Република Северна Македония е, че ние ще надградим българската позиция с допълнителни работни групи по икономика, по инфраструктура, по култура, по мерките и политики за влизането и помощите, капацитета за Северна Македония - как може те да успеят да направят стъпката напред към влизане в ЕС. Което означава, че си задаваме един срок от 6 месеца, и аз този срок го заявих ясно, където тези работни групи да дават истински резултати", заяви министър-председателят.

Петков приема решението на прокуратурата да прекрати разследването за двойното му гражданство като преценка, че това, което е направил, не е престъпление.

Оставката на главния прокурор до голяма степен зависи от състава на Висшия съдебен съвет, поясни Кирил Петков. Вторият приоритет са промени в КПКОНПИ.

"Дори да успеем да кажем г-н Гешев да си даде оставката, както всички ние го призоваваме, ако ВСС не се е сменил и няма други нива на атестация кой да бъде следващия главен прокурор, ми ние сме заменили един човек с друг. Надявам се, че ище успеем да направим възможността КПКОНПИ наистина да разследва всякакви престъпления, свързани с корупцията, което да даде още една възможност за постигане на тези цели, които сме говорили", заяви той.
 
На въпрос дали новото управление ще "чегърта" или ще търси съгласие, Петков отговори, че мечтата му е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма чегъртане на никого. Червената линия, определена от ГЕРБ по адрес на Бойко Рашков, премиерът коментира така: "За мен е важна лустрация на крадците и това не може да стане през институции, които не им е това работа. Аз съм дал на Бойко Рашков пълна свобода в момента за всяко едно разследване, което той може да го прави, да го прави. Чадърите свършиха. По никакъв начин никой оттук нататък не може да се чувства защитен, та дори и независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър, дали е отвънка, няма значение, всички под един аршин".

Разликата между това да управляваш компания и да управляваш държава се състои в отговорността, обясни премиерът.

"Към всеки един човек, който върви по тротоара, аз усещам някаква отговорност, че ако си свършим добре работата, възможността е, че тези хора ще живеят по-добре. Ако не си я свършим, ще бъде поредната история, която ще ги разочарова", каза той.

Петков не определя правителството като ляво-либерално или дясно, а като практично.

"Радвам се, че коалиционното правителство в този момент, има хора от всякакъв спектър, за някои неща аз вярвам, че трябва да сме десни, вярвам, че икономическият подем идва от частния сектор, свободният бизнес може да създава добавена стойност, правителството не може да създава добавена стойност", посочи Петков.

Мечтата на Кирил Петков е след 10 години България да бъде мястото в Европа с най-доброто качество на живот.

"Качество на живот означава сравнително чиста природа, означава добро образование, добро здравеопазване, добри възможности за предприемачите, които искат да се реализират тук. А за нашето правителство в 4-годишния мандат много се радвам, че оттук нататък няма да зависи толкова много кой управлява, защото ще имаме работещи институции", заключи премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

371

Анонимен

преди 2 години

Старите хора в България са бедни и болни и само пречат на бюджета. Е, ковида ги тръшка малко по рано. Подпомагат със смъртта си и близките и държавата. Млади почти не умират от ковид.

370

Е ТЕ ТВА Е

преди 2 години

СЛАГАМЕ НАШИ ХОРА И ТЕ ТВА Е..ВСЕКИ ДЕН УМИРАТ 100/240 ЧОВЕКА НО ЮМРУКЪТ КАЗА ЧЕ СМЕ ПРЕБОРИЛИ, СЧУПИЛИ ЕПИДЕМИЯТА.

369

Знам за два

преди 2 години

Първият проблем е партия Възраждане, избрана предимно с гласовете на руснаците с български паспорти. Това може ясно да се види по секции. Там, където има най-голямо струпване на руснаци с имоти в България, Костадинов има най-много гласове. Вторият е Рашков, любимецът на "Боец" и Радев. А "Боец" са клон на "нощните вълци" на Путин, който иска да ни направи разнебитени като Украйна. превзема ни отвъртре. А Редев е един заблуден ***, който си вярва, че са го избрали българите. Друг път!

fallback