Снимка: БГНЕС

Мораториумът върху електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите дава възможност на правителството да влезе и за три месеца да направи пълен анализ. Това заяви премиерът Кирил Петков пред българските журналисти в Брюксел след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още по темата
Аз още не знам например какво се случва с азерския газ, защо той не е в калкулацията на цените на парното, това трябва да разберем. Най-лесно винаги е било - дайте домакинствата да плащат, каза премиерът и допълни, че е необходим анализ.

В края на март със сигурно ще има ревизия на цените, но не можем без анализ само, защото така някой е препоръчал софиянци да плащат с 30% повече за парно, цяла България с 11% повече, добави Петков. Той видя политически умисъл предложението за увеличение на цените от страна на КЕВР, след като новият кабинет встъпи в длъжност.

Не може денят, в който се заклехме, да бъде денят за вдигане на цените. Това ми изглежда като политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства, коментира Петков. Той изрази надежда да се намерят спестявания, ако има увеличение да не е в този размер.

Той бе категоричен, че риск от режим на тока няма да има. Със сигурност хората ще имат ток, въпросът е да бъде на най-добрата цена, предложена на българския потребител, посочи Петков.

Петков каза, че ЕК възлага на нас много големи надежди да свършим бързо работата по Плана за възстановяване и развитие. Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от големите спирки за плана, е по-амбициозна отколкото дори те биха се надявали. Както казахме, Планът за възстановяване е 10% и ние трябва да спрем корупцията не само за тези 10%, а за целите 100%. Мисля, че Урсула фон дер Лайн хареса твърдата ни позиция, насърчи ни, заяви премиерът.

Той съобщи, че правителството ще внесе плана отново и добави, че ще се направят поправки относно енергийната система.

Петков посочи и че ваксинирането трябва да е бързо, защото следващата вълна може да е още средата на януари. Искам да отворя диалог и с хората, които са антиваксъри, да сложим от другата страна специалисти, да разберем наистина какво ги спира, обясни премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase