Снимка: БГНЕС

Позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните-членки на НАТО и ЕС, каза премиерът Кирил Петков по време на брифинга с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса в Брюксел.

В отговор на въпрос той заяви, че ако нашата страна може да бъде полезна за успокояване на напрежението около Украйна, би се радвала да допринесе в търсенето на дипломатически изход.

Това е първата визита на министър-председателя в чужбина, както и първата му среща след избирането му за премиер на България.

Столтенберг отправи призив страната ни да продължи да инвестира във военно оборудване.

Той поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на алианса. Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО, посочи генералният секретар.

От своя страна Петков каза, че е възможна много добра синергия между военна и гражданска инфраструктура и даде пример с изграждане на втори мост на Дунав при Русе. Той отправи покана към Столтенберг да посети България.

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго оборудване за въоръжените сили. Той отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в алианса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase