"В самите преговори поздравих екипите, които са от всички парламентарно представени партии. За това, че говорим за правосъдие, а не за власт. Когато говорим за правосъдие хората разбират справедливост, те очакват от държавата справедливост. Успяхме да се обединим около темата, че търсим справедливост в системата на съдебната власт, а в центъра ѝ да бъдат поставени законите, интересите на хората и на стопанските субекти", заяви Филип Попов от БСП в студиото на "Денят ON AIR".

По отношение на закриването на Специализирания съд и прокуратурата не се изисква промяна в Конституцията, изтъкна социалистът.

"Предложихме няколко неща, защото всяка система трябва да се реформира. Започнахме от законодателството на Народното събрание. Качеството на законодателството е изключително важно", уточни Попов пред Bulgaria ON AIR.

Социалистът коментира и предложението на БСП относно главния прокурор.

"Това, което предложихме, е реформа не по отношение на личността, а по отношение на фигурата. Предложихме две неща - промяна в чл. 139 от Закона за съдебната власт, защото той разширява компетенциите на главния прокурор извън определените от Конституцията. На второ място - възможност за обжалване на откази за образуване на досъдебни производства, когато са по сигнали за главния прокурор", подчерта Попов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase