fallback

Кирил Петков и Асен Василев определено са сред служебните министри с най-висок рейтинг. Одобрението към тях вече отвори дискусия за евентуален бъдещ политически проект на двамата. Коя партия ще загуби най-много от появата му на политическата арена?

"В такава обстановка не може да очакваме отговорни решения, всеки се състезава да бъде по-популист от другите, което не е добре за държавата. Посланието на президента беше, че евентуално този проект трябва да бъде надпартиен. Би могло да бъде създаден проектокабинет, който да бъде обявен предварително и подкрепен от няколко партии. Министри директно сега не могат да се включат в предизборната борба. Появата им в конкуренция на тази конфигурация ще взриви президентските избори и няма да го допуснат", коментира социологът Васил Тончев в "България сутрин".

Oще по темата
"Обстановката е предизборна, само че ние започнахме да функционираме в перманентна такава. По-скоро се върви към политическо участие с вече регистрирана партия, независимо как ще се казва тя. Лицата са водещи в нагласите на българина. Петков и Василев яхнаха вълната на ревизията, която осъществяваше служебният кабинет. Харесаха се на определени слоеве от обществото", каза на свой ред социолог Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Той изрази мнение, че има патова ситуация в електоралните нагласи на българите, която ще се възпроизведе и на предстоящите избори, независимо дали на сцената ще се появи проект на Петков и Василев.

"Основното противопоставяне в политическата ни система е Румен Радев - Бойко Борисов. На базата на последните събития статутът на системните партии се затвърждава. Основната теза на Борисов, че той се справя, а тези не могат, започва да придобива по-голяма плътност. От друга страна, Румен Радев си остава фаворит за президентските избори", подчерта Тончев.

Двамата експерти признаха, че вероятно ще има избори 2 в 1, но това ще създаде някои трудности.

"Смесването на кампаниите е предизвикателство за абсолютно всички. Битка за визии как трябва да изглежда президентската институция, а от друга страна - спор за политики как трябва да изглежда управлението на държавата", каза още Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

До Електра

преди 2 години

Плъхове са изплюли такива като теб!

49

Анонимен

преди 2 години

ДаАаааааа !Колкото по бързо,толкова по добре!

48

Анонимен

преди 2 години

НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

fallback