Снимка: Bulgaria ON AIR

Прокуратурата се самосезира заради изнесени данни от "Има такъв народ", че депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Татяна Дончева е предлагала подкуп на народния представител от ИТН Радостин Василев с намерението да разцепи най-голямата парламентарна група.

Ива Митева от ИТН също излезе с обвинения към депутата от ИБГНИ Татяна Дончева. Според председателя на НС, госпожа Дончева се опитала да кадрува.

"Не мога да го повярвам, звучи ми нереално. Нормално е "500 К" да означава пари. Това е много грозно, ако се докаже. Слага се тежко клеймо върху депутатството, та това е съмнение за подкупване на депутати. Много е тежко, много е грозно, дано не е вярно", заяви проф. Огнян Герджиков в студиото на "Денят ON AIR".

Според юриста доказването на евентуален опит за подкупване на депутат би било много трудно, защото само на свидетелски показания трудно може да има присъда.

"Парламентаризмът не е стигал такова дъно. Този крах, който виждаме в българския парламент, отваря широки врати за нов политически проект, той се е задал. Според мен вероятно президентът стои поне мислено зад този проект", коментира проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че бъдещ политически проект на част от служебните министри би имал успех и лично той би го подкрепил.

"Ако се явят на избори, могат да вземат гласове отвсякъде. Включително от хора, които не са ангажирани с някоя конкретна партия. Те са носители на висок професионализъм - нещо, което ни липсваше през годините", уточни председателят на 39-ото Народно събрание.

Герджиков е убеден, че 46-ото НС няма време и право да променя повече закони, включително този за закриване на спецправосъдието.

"Те се провалиха поради простотия, некадърност и негодност. Непрекъснато се променят законите през последните години. И всяко правителство се хвали колко стотин закона са променили. Така те самите си пишат слаба оценка, не знаят какво гласуват и го поправят веднага - това видяхме и днес", каза проф. Герджиков.

Той открои едно основно предимство на избори 2 в 1 - ще се спестят пари. И е убеден, че страната ни е много далеч от промяната към президентска република.

"Много е сложна процедурата, за да се стигне до това. То е толкова нереално и хипотетично към днешна дата. Но ако не се стигне до редовно правителство, хората ще се уморят да ходят непрекъснато до урните. Вече започват да се разколебават за кого да гласуват", добави юристът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase