Снимка: БГНЕС
fallback

Всички партии в НС заклеймиха полицейското насилие по време на протеста срещу правителството на ГЕРБ на 10 юли миналата година, кадри от които бяха разпространи в петък.

Политическите сили без ГЕРБ, обвиха за това бившото ръководството на МВР, а от ГЕРБ видяха вината в полицаите, които са превишили правомощията си и са били протестиращите младежи.

Oще по темата
По време на изслушването в НС на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, който също смята, че отговори на въпроса защо се е стигнало до такава ескалация трябва дадат бившите министри Младен Маринов и Христо Терзийски, двамата запазиха пълно мълчание.

Според председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов парламентът е свършил отчасти работата на прокуратурата, защото намери доказателствата за насилието на протестите, нещо известно на цялото общество.

"Стана ясно, че в полицията има садисти, това означава, че няма никакъв филтър в полицията при назначаването на хората. Над тях в МВР преди година е имало социопати, не може да знаеш, че има нещо такова и да не изпитваш отвращение и съчувствие към пребиваните деца. Двама от тях са в тази зала – двамата министри и недоумявам как ПГ на ГЕРБ не и е срам, а най-отгоре на държавата стоят вредния за държавността Иван Гешев и другият е Бойко Борисов, заради когото станаха тези извращения", коментира той.

Според Иван Иванов от БСП с такива случаи са хвърля петно върху полицията, а има десетки униформени, които си вършат работата.

"Млади хора са пребити, защото са излезли на протест да търсят своите права, но това е един малък детайл от това, което се случваше през 12-те години, в които начело на държавата беше Бойко Борисов", скочи той.

Антоанета Цонева от ДБ посочи по време на тричасовото изслушване, че е било установено, че едва четирима са получили наказания от участвалите 10-15 полицаи.

"Тези зверства са били прикрити от полицията и от прокуратурата", добави тя.

"Искате да повярваме, Младен Маринов, Христо Терзийски, Иван Гешев, че вие не сте виждали този запис, какво сърце носите не знам, излезте и кажете две думи – едната е извинявай, а другата оставка, за да запазите минималното достойнство на парламента", призова тя.

Йордан Цонев от ДПС призна, че единственото нещо, което могат да направят депутатите, е да се извинят, че са допуснали в европейска България да се случи това поругаване.

"Полицейското насилие и полицейщината има корени и традиции повече от десетилетие", каза той и припомни Възрожденския процес и комунистическия режим.

Според него заради това страната има проблем с бъдещето.

"Ще има много протести, а можем ли да кажем как ще решим проблеми с полицейското насилие, докъде стига мирният протест и откъде започва полицейщината, защото тук в последните години използваме полицейщината, само когато ни е изгодно политически", коментира Цонев.

Радомир Чолаков от ГЕРБ настоя, че който и да е министър на вътрешните работи, той не издава разпореждания да бъда бити хора.

Според него в случая става дума за индивидуални действия на полицаи, които са били санкционирани след това за тях.

"Целта сега е отново всички да се настроят срещу ГЕРБ и да се минира диалогът. От такива дискусии няма да бъдат извадени политически дивиденти на следващите избори, но подменят дебата от сериозните теми – мигрантите идват и въпросът дали ще ги посрещнем с отговорно правителство", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

179

Анонимен

преди 2 години

С каква лекота сипе обиди от трибуната този Тошко.И колко спокойно приеха обидата социопатите.Какъв просташки и циничен език.

178

Ангелов

преди 2 години

Крайно време е да се спре тенденциозното експлоатиране на тази тема. Имаше протест, на който много хора злоупотребиха с търпението на полицията- стрелба с прашки, лютив спрей, слама приготвена за пожари, ковчези бесилки, велики въстания и други провокации. Ако някой трябва да бъде съден за безредиците товаса Хаджигенов, Бабикян, Мая с нейните майки, Минеков и онзи с вдигнатия юмрук и лозунга за мутрите (странен език за един президент).

177

Анонимен

преди 2 години

Реално та Стара манджа е за да отвлече вниманието ни от това че ИТН и Зеления Чорап са вече дружки и че Киро Язовира ще прави партия от името на Зеления чорап. Затова искат правителство за 6 месеца, за да се подготвят!!!!!

fallback