Снимка: БГНЕС

Доста емоционално започна извънредното заседание на НС, на което ще бъде изслушан МВР шефа Бойко Рашков за изтеклите кадри с полицейско насилие на протеста на 10 юли миналата година.

В началото на заседанието председателят на НС Ива Митева съобщи, че в залата са и част от пострадалите от полицейското насилие Евгени Марчев, Жоро Геогиев и Цветелина Цветкова, а депутатите ги аплодираха.

Николай Хаджигенов от ИБГНИ коментира, че това не са обичайните жертви на полицейско насилие.

"Те не просто оцеляха, но и победиха, именно те свалиха диктатурата на Бойко Борисов“, отсече той.

Виктория Василева от ИТН коментира, че протестиращите през миналото лято поискаха прости неща – „оставката на Иван Гешев и спирането на захранването с кюлчета на чекмеджетата“.

"Ние бяхме там всяка вечер, видяхме всичко от първия ред. Кадрите, които излязоха преди няколко дни не са нови, а са официални, любителки кадри на насилието излязоха още на 10 юли, видяхме как без никаква провокация младежи бяха занесени пред колоните на МС и бяха бити от няколко озверели полицаи, но не всички полицаи трябва да бъдат слагани под еднакъв знаменател, защото имаше и такива, които бяха част от протеста", каза тя.

Според нея единствената вина на тези хора бяха че тези млади и образовани хора милеят за родината си.

"Дали тези хора не са били подготвени професионално, дали са били принудени да постъпят така,това са въпросите", отбеляза тя по повод на полицаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase