Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Бойко Рашков твърди, че началник от СДВР е учил униформени кога да спрат да бият протестиращите.

„Откъде идва това самочувствие, означава ли това, че той знае, че няма да му бъде търсена отговорност“, коментира Рашков.

Въпросният полицай е бил наказан без право на повишение за срок от 2 години заради насилието на протеста на 10 юли миналата година. Униформеният обаче е обжалвал пред ВАС наказанието си, което според Рашков е прекалено.

Той смята, че едва ли ще бъде намерен документ в МВР за разпореждане на крайни действия.

„Но ако някой си мисли, че не се е знаело какво става там... явно се е минало на телефонно право“, коментира той.

Още по темата
Рашков припомни и изказване на бившия вече директор на СДВР Георги Хаджиев от миналото лято, че протестиращите разполагат с взривове и на тази база почти всички искания на спецпрокуратурата до съда съдържат мотив, че има данни за бунт, въоръжено въстание.

„След това постъпва искане до СДВР да се отговори, ако има такъв случай да се каже кой е, какво е намерено по-точно и следва мълчание от СДВР. От МВР стигат до извода, че директорът на СДВР е извършил нарушение и питат тогавашния министър дали да започне дисциплинарка срещу него, а отговорът на министъра е едно голямо „НЕ“. Това е обвързано и с подслушванията на протестиращи, журналисти, политици, което е било незаконно“, каза Рашков.

„Прокуратурата беше превърната в част от изпълнителната власт и заради това Борисов може да каже, че няма нужда от депутатски имунитет, защото той си има главен прокурор“, обвини той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase