Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

След два часа и половина разгорещен дебат и взаимни обвинения и нападки партиите в НС, без ГЕРБ, наложиха мораториум върху решенията на правителството в оставка до назначаването на нов кабинет.

Oще по темата
Предложението за мораториум дойде от червената шефка  Корнелия Нинова и Мая Манолова от ИСМВ.

С решението на НС се налага мораториум върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение, предоставяне на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дългна нов държавен дълг, промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, държавни болници, дружества с над 50% държавно участие и др., извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на държавните лечебни заведения за болнична помощ, назначаване на лица на висши публични длъжности, назначения в държавната администрация.

По време на дебата Тома Боков отсече, че решението е  противоконституционно, защото се отнемат правомощия от изпълнителната власт от страна на законодателната.

"Ако искате да спрете всички решения трябва да направите правителство, а не да занимавате хората с вашите неадекватни изказвания", отсече той.

"Страната се намира в здравна криза, имаме социални и икономически затруднения, намираме се на ръба на политическа криза, защото никой не е казал ще има ли правителство, предлагате ли някакви мерки освен неадекватните си изказвания, давате ли си сметка какво правите в този парламент в последните дни, защото имам чувството, че не си давате сметка", скочи още Биков.

Той предупреди депутатите от новите партии, че аргументът, че ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни за всичко, не върши работа, а хората очакват да кажат какви са намеренията им за властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

209

Анонимен

преди 3 години

Предвид протестите от лятото и изказванията за смяна на властта означава ли, че: 1. Нито тогава, нито сега има ясна идея кой ще поеме щафетата от сегашното правителство или 2. Имало е и в момента има съвсем конкретен план, който се опитват да реализират. Поразбърканите след изборите фигури обаче им пречат и сега маневрират, за да постигнат своето. И ако го постигнат какво следва? Желанията за отмъщения до къде ще доведат?Просперитетът на България или личният просперитет ще е водещ?

208

БайХ

преди 3 години

Корнелия Нинова и Мая Манолова. Звучат като съпартийнички.

207

Анонимен

преди 3 години

Не разбирам защо тези новите се концентрират върху това ясно, че Борисов не иска да управлява и напира да го сменят, а тези загубиха 2 дена в лакърдии.. Та правителството е имало цял мандат да направи това, за което го обвиняват. Това в очите на хората изглежда като "трине" - опит за унизяване на едни хора. Такова поведение може да се хареса на част от избирателите на тези новите, но много други, които се колебаеха и гласуваха в последния момент уж за промяна вече размислят...

fallback