Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради проекта за решение за налагане на мораториум върху отдаването на концесии, продажбата на общински болници и назначения в администрацията на БСП, червената шефка Корнелия Нинова обвини новите партии в НС, че насочват стрелите си към левицата, вместо срещу общия им опонент ГЕРБ.

Тя припомни, че новите политически субекти в Народното събрание и ДПС миналата седмица са отхвърлили предложението на БСП за мораториум.

Още по темата
"Това си е ваше решение. Ние в решенията на други партии не се месим, но няма да допуснем да хвърлите върху БСП думи като "БСП саботира общия анти-ГЕРБ фронт", каза Нинова

"Щяло било да попречи на проверката на сделките и на ревизията на политиката в последните 4 или 10 години. Абсурдни твърдения, оправдания", отсече тя.

Според нея вторият ешалон на властта може да помогне много, но може и да навреди.

"Какъвто и прекрасен Изборен кодекс да направите, ако не променим надолу модела на управление на ГЕРБ, те ще саботират. Това беше целта на мораториума, който искахме да наложим, но трите нови партии го отхвърлиха. Докато търсехте вина у БСП, вместо във властта, тя овладя целия сектор енергетика, овладяване и окопаване има в земеделието тези дни са подменени ръководствата на 65 болници в цялата страна, като в 58 от тях е имало само по един кандидат, определен предварително и избран", отсече соцлидерката.

Нинова обясни, че от ИСУЛ са изпратили до БСП подписка с искане за отмяна на конкурса и възстановяване на нормалността.

Тя е убедена, че ще последват и други такива, но почти цялото държавно и общинско здравеопазване вече е овладяно, а новото правителство няма да може да смени новите директори.  

Мая Манолова от ИМВ, която е автор на идентичен мораториум, коментира, че през последните месеци ГЕРБ трудоостроиха партийни кадри в цялата администрация, не са по високите етажи.

"В периода на безвремие между две правителства назначенията в регулатори, в бордове и на по-ниските нива на администрацията трябва да бъде спряно", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase