Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За да се спаси авторитета на парламента, червената шефка Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Соцлидерката изброи пет аргумента на левицата, заради които Караянчева трябвало до напусне поста.

"Погазване на Правилника на НС, Конституцията и законите, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната власт и превръщането на НС в придатък към волята на премиера Борисов, грубо погазване на правилата на законодателния процес, влошено качество на законите, незачитане на принципите на прозрачност и публичност в работа на НС, оценки и поведение, рушащи авторитета на институцията“, посочи Нинова.

Според нея още с избирането си за председател на НС Караянчева е показала непознаване на Конституцията, защото е казала: "ние сме политици, ние сме хора избрани тук, за да представляваме опреден район от държавата", а основният закон посочва, че депутатите представляват всички граждани.

Още по темата
Освен това Караянчева погазвала принципа на разделение на властите като системно възпрепятствала участия на премиера в парламентарния контрол като връщала питанията към него без основание.

"Борисов не е идвал на парламентарен контрол от 1 година, има ли такава европейска практика в някоя държава? На 22 ноември 2019 г. е последното му участие, няма го при гласуване на промени в кабинета, на приемане на бюджет, на актуализация. Въпреки многократните ни искания да бъде изслушан, Караянчева не може или не иска да осигури присъствието му, дежурният отговор е заетост, а често тази заетост я виждаме през деня при обикаляне с джипа и раздаване на пари“, коментира Нинова.

Тя обвини още Караянчева, че грубо погазва законодателния процес, защото не допуска или забавя важни законопректи на опозицията.

"22 законопроекта на БСП стоят някъде неразгледани, някои са внесени през 2017 г. Три години гласуван законопроект в залата при разписани срокове в Правилника от два месеца в комисия“, скочи още червената шефка. Освен това редовно с преходни и заключителни разпоредби на един закон се променят коренно различни закони.

"Преместването в новата пленарна зала беше съпътствано с тежък скандал заради ограниченията на журналистите за движението им в сградата и досега Караянчева не намери начин да реши този въпрос", каза още Нинова.

Според нея всичко това води до най-нисък авторитет на НС и недоверие в институцията, до погазване на основните принципи на държавността за разделението на властите и за върховенството на закона.

"Караянчева носи голям част от вината за уронване на престижа на България в Европа, освен това обижда българския народ с изказванията си",коментира Нинова думите на шефката на НС за партийното събрание на ГЕРБ в Лом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase