Снимка: БГНЕС

Напрежение на площада в Благоевград, след като председателят на Народното iъбрание Цвета Караянчева бе замеряна с яйца от протестиращите срещу правителството.

Наложи се служителите на НСО да прикрият Караянчева, предаде Bulgaria ON AIR.

Инциденът стана при опит за разговор с демонстрантите. Цвета Караянчева е на посещение в Благоевград за среща с активисти на ГЕРБ.

Искам диалог с всеки гражданин на Република България, каза Караянчева.

Около час преди пристигането й пред зала "22 септември", където се състоя срещата й с актива на ГЕРБ, се събраха двайсетина протестиращи. Те посрещаха членовете на управляващата партия с викове "Оставка".

Искам диалог с всеки гражданин и затова тръгнах към тях, оказа се, че имат яйца, които мятаха, и няма как да проведем разговора, коментира пред журналисти председателят на парламента. Искам да чуя защо искат оставката, какви са техните аргументи, посочи Караянчева и допълни, че тя има своите аргументи в защита на правителството, които се основават на направеното през последните три години. "Вдигнахме заплатите, пенсиите, участващите на първа линия в борбата с COVID-19 имат допълнителни средства, общо взето имаме какво да кажем, надявам се и те да имат какво да споделят", допълни Цвета Караянчева.

На журналистически въпрос за коментар относно ветото на президента върху част от разпоредбите в Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, председателят на парламента изрази мнение, че ветото не е основателно. По думите й, хората искат да имат възможност да гласуват и с бюлетини, особено по-възрастните, които се притесняват от машините.

"В населени места в планински райони, ако се развали машината, се спира процесът", посочи Караянчева и допълни, че това ще отнеме възможността на гражданите да гласуват. На въпрос ще бъде ли отхвърлено ветото, Караянчева заяви: "Да, ще отхвърлим ветото на президента и отиваме на редовни избори".

Тази вечер в София се провежда 83-тата антиправителствена демонстрация в района на Президентството и Министерския съвет.

Към исканията си протестиращите прибавиха още една оставка - на заместник- председателя на Народното събрание Валери Симеонов заради негово изказване в телевизионно интервю, в което ги нарича платени и "мафия".

На протеста присъстват по-малко хора от обикновено. Събралите се го отдават на лошото време.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase