Снимка: БГНЕС

Според действащата конституция разглеждането на проекта на ГЕРБ за нов основен закон ще продължи между 2 и 5 месеца, обясни бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

"Това е опит да бъдат консолидирани съответните политически сили в този проект. Бяха отчетени някои критики на академичната общност за недостатъците на първоначалния проект. Съществени подобрения - няма, а 95% от текстовете са преписани от старата Конституция", коментира експертът по конституционно право проф. Пламен Киров в ефира на "България сутрин".

Според него това е подобрен вариант на действащата в момента Конституция.

Още по темата


"Вносителите на проекта за нова Конституция искаха да намерят конституционно основание, за да започнат дебата за свикване на Велико народно събрание", допълни още Киров пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи в България няма утвърдена практика по провеждане на различни форми за пряка демокрация.

"Практиката започва с местни референдуми, за да може нацията да започне да участва активно при обсъждането на поставените въпроси и при вземането на решение с гласуване", посочи още Киров.

Експертът смята въвеждането на задължително гласуване не е юридическо задължение.

"Задълженията трябва да бъдат формулирани категорично, за да е ясно какво е дължимото поведение на гражданите", каза още проф. Пламен Киров.

"Внесеният проект за нова конституция на ГЕРБ осигурява поне 2 месеца Народното събрание и правителството да действат в някакъв относителен комфорт, ако това, което се случва около тези сгради, е комфортно като обстановка", коментира проф. Киров.

Той обясни, че от 2 септември до 2 ноември няма да се разглежда внесеният проект, защото така постановява глава 9 от действащата Конституция.

"На 2 ноември би трябвало да започне разглеждането на проекта. Това разглеждане може да продължи 3 месеца. Конституцията определя период от не по-малко от 2 месеца и не повече от 5 месеца, в които трябва да бъде разгледан внесеният проект за конституция", обясни проф. Киров пред Нова тв.

Според него до момента ДПС са се показали като системна партия и щом са казали, че няма да гласуват за свикване на Велико народно събрание, най-вероятно няма да се отметнат от думата си.

"Тоест подкрепа на проекта за решение за свикване на ВНС въз основа на стартираната процедура по глава 9, това е кажи речи мисия невъзможна", смята проф. Киров.

"Целта е правителството да не подава оставка, за да може евентуално да се стигне до март месец догодина за редовните избори. Има юридически техники, с които това би могло да стане. Втората голяма цел на ГЕРБ е да не допусне служебно правителство, назначено от президента", каза проф. Киров.

Що се отнася до възможността за процедура за импийчмънт на държавния глава, проф. Киров обясни, че за да стигне тази процедура до Конституционния съд трябват поне 2/3 от гласовете на народните представители. "Дори да се стигне до импийчмънт, някой си мисли, че ще има нови избори за президент. Ако някой от ГЕРБ харесва повече вицепрезидента Илияна Йотова за президент, в рамките на мандата, който им остава, нека да опита", заяви проф. Киров.

Коментари Напиши коментар

120

Христо Христов

преди 1 месец

Бързат да приемат истанбулската конвенция безродните граждани за европейско развитие...

119

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 103
ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА.
Но с това писание изкара за еедна пица калцоне*.
Ама ще оцапа калцонете!
-------
* калцоне - гащи (итал.)

118

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 115
ТОзи, когото Мутрата нарече "фигурант" и хор от платени деебильчета повтаря в унес, СЪВСЕМ СПОКОЙНО ХОДИ МЕЖДУ ХОРАТА НА ПЛОЩАДА, ТЕ МУ РЪКОПЛЯСКАТ, А МУТРАТА СЕ КРИЕ КАТО МИШОК!