Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Големи световни агенции, телевизии и радиа насочиха микрофоните си към София в деня на протеста, който премина под надслов "Великото народно въстание" на 2 септември. Според много от коментарите на световните медии, които отразяват недоволството в България, Борисов прави опит да печели време за власт.

"В своята първоначална фаза конфликтът в България имаше геополитически измерения. След идването на Кристалина Георгиева в България и след посещението на американския посланик в Министерски съвет, се получи процес на деполитизация. Това е причината големите западни лидери да мълчат, защото по времето на Орешарски посланици се разхождаха сред митингуващите и даваха много ясен знак, че държавата е ангажирана. Евродепутатите и журналистите не могат да ангажират държавите от ЕС. Те са се дръпнали малко назад", каза международният анализатор и експерт по сигурност Боян Чуков в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според бившия зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков е имало много ясна позиция от европейските институции.

"Във вчерашния ден имахме позиция на Европейската комисия, в ЕП, както и позиция на Съвета на Европа. И в трите случая те не бяха ласкави към управляващите. Европейската комисия чрез своя говорител настоя да не се използва прекомерна сила и да се спазва правото на протестиращите граждани", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Кючуков добави, че Европейският парламент е формулирал информацията за изслушването на българското правителство в парламента, като типичен пример на фалшива новина.

"Това, което наблюдаваме в международен план, е, че Европа няма да се намеси в двустранен план. Едва ли някоя от страните ще заема позиция, защото за разлика от Беларус, България е страна членка на ЕС, но правителството няма подкрепа в Европа за своите действия", допълни Кючуков.

Чуков пък припомни, че ЕК има критика както към нас, така и към Румъния, Словения, Италия и Малта.

"Борисов и правителството започва да се превръща в трън в петата на ЕС, включително на Европейската народна партия, която има най-много представители. Това е, защото преди година в Румъния имаше огледални протести, там имаше президент от ЕНП, който активно подкрепяше протестите срещу правителството. Извън дежурното и задължително изказване на Манфред Вебер преди около месец, който подкрепи правителството на ГЕРБ, нямаме друга официална позиция на ЕНП", коментира Кючуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase