Общ преглед
ГЕРБ успя да събере нужните 120 подписа за внасянето на проект за решение в парламента за свикване на Велико народно събрание и проект за нова Конституция. Новината съобщи шефката на депутати ето ГЕРБ Даниела Дариткова след среща с депутати от ВМРО.
Още по темата

Стана ясно също, че заедно с изборите за ВНС ще се проведе и референдум по темите за образователен ценз за гласуване, за задължителната военна служба и за разширяване на правомощията на президента.

Освен от коалиционните си партньори, ГЕРБ е срещнала подкрепата и на независими депутати.

След като миналата седмица лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отсече, че воеводите няма да застанат зад предложението на ГЕРБ, ако техните предложения не влязат в проекта, днес Дариткова съобщи, че първата редакция на новата Конституция е променена съобразно някои искания на ВМРО.

„Това, което променихме в първата реакция е, че пренаредихме точките и членовете от първоначалния вариант като основните права се изнесоха отново в началото, записахме преамбюл, както искаха от ВМРО, премахнахме възможност за законодателна инициатива на съдебната власт, записахме изрично текста за герба, за да бъде описан детайлно“, разясни тя.

Искрен Веселинов от ВМРО поясни, че разговорите с ГЕРБ са продължили два дни, за да се постигне съгласие.

„Имаше много несъвършенства, част от текстовете бяха критикувани от нас, други от академичната общност. Най-важното за нас е декларацията, че българите сме единна нация и преамблюла“, каза той.

Веселинов уточни, че по три важни за ВМРО пункта не е постигнато съгласие, но те ще бъдат включени като теми в референдум, който ще се проведе заедно с изборите за Велико народно събрание.

„На първо място да преодолеем това убеждение, че изборите се купени и властта е нелегитимна. Заради това ние искахме въвеждане на образователен ценз за гласуване. Другата тема е разширяването на президентските правомощия. Третата третата тема, по която имахме различия е наборната военна служба“, разясни депутатът от ВМРО.
 
Според него на референдума над 2/3 от избирателите ще подкрепят предложенията на политическата формация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар