Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Аз не се обявих за по-строги мерки, а за радикални. Вчера заявих, че сме в почти военно положение, но го казват и Макрон, каза го бившият ръководител на Френската национална здравна служба, безброй общественици. Това заяви главният прокурор на държавата Иван Гешев.

Още по темата

Той даде пример със Сърбия, която от вчера въведе вечерен час. 

"По същество трябва да разберем, че сме де факто във война за оцеляването на българските граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще дадем", посочи Гешев пред "Нова тв".

Той посочи, че в случая работата на прокуратурата е в 2 насоки - да следи за законността и дали държавните институции се грижат за здравето на българските граждани и противодействието на престъпността във всичките й форми. Гешев заяви, че в ситуацията на извънредно положение това включва специфични неща.
Обвинител номер 1 на държавата заяви, че ще се провеждат проверки в цялата страна за спекула и нарушения.

Главният прокурор посочи, че така подхождат почти всички държави в ЕС.

"Ние трябва да се подготвим за най-строгите мерки и ако не го направим ще се развият сценарии, подобни на тези в Италия и Испания", настоя Гешев.

Според него българската политическа класа мисли твърде много за политическите последствия и не разбират кризисната ситуация.

"Колкото повече мислят за политическите последствия, толкова по-бавна е подготовката за една предстояща криза, която няма как да ни подмине", заяви Гешев.

Той призова правителството и парламента да проявят отговорност към българските граждани и да реагират веднага, а не след дни.

"Ситуацията се развива с часове, не с дни, така че отговорните политици и лица трябва да мислят адекватно и незабавно", настоя обвинител номер 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase