Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правната комисия в парламента прие на първо четене Законът за мерките при извънредното положение, което беше въведено от 13 март до 13април.

По време на дебатите главният прокурор Иван Гешев коментира, че законът вчера е бил актуален, днес не е, а утре ще бъде безсмислен.

„Трябва да се мине в режим на почти военно положение“, отсече той.

Законът за извънредното положение, които утре ще бъде обсъден и в пленарната зала, въвежда действащите и към момента мерки, въведени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Още по темата

Новият закон дава оттук нататък възможност с министерски заповеди мерките да се променят. Действието на текстовете пък ще се прекрати в момента, в който извънредното положение заради коронавируса бъде отменено.
Със закона се спират всякакви запори върху доходите на физически лица, както и сроковете по всички висящи дела с изключение на наказателните такива.

Ще бъдат прекратени и всякакви процедури по публична продан и въвеждане във владение на съдия-изпълнителите. За тези мерки вече анонс направиха ресорните министри и бе ясно, че те ще залегнат в проекта.
Изрично се записват и задължения на работодателите по време на извънредното положение: въвеждане на дистанционен режим на работа, а ако не, работодателят трябва да организират засилени противоепидемиологични мерки в работните помещения или да прекратят дейността на предприятието. Другите възможности за това са въвеждане на непълно работно време, предоставяне на възможност за платен и/или неплатен отпуск.

Ако има граждани, които пътуват зад граница в периода на извънредно положение - въпреки препоръките това да се случва само при абсолютна неизбежност, те ще бъдат длъжни за сключат здравна застраховка, гласят още мерките в проекта.

Командировките и обученията на територията на страната са прекратени до отпадането на извънредната ситуация.

Социалните помощи за периода на извънредното положение няма да бъдат обвързани с изискването децата да ходят на училище, гласят още новите мерки в извънредната ситуация.

Облекчават се всички процедури и правила за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от различните видове управляващи органи. Допуска се включително и увеличаване на размера на договорената безвъзмездна финансова помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase