Снимка: Bulgaria ON AIR

От 1 юли пенсиите у нас ще бъдат актуализирани с 11%.Темата за пенсиите обаче отново стана повод за дискусии и политически престрелки.

"Бюджетът на ДОО, в който са заложени необходимите суми за пенсиите, винаги се дебатира и се приема през ноември. Няма как да се работи с отчетни данни, работи се с прогнозни данни. Прогнозата за данните за 2023 г. показа 11%. Важното е парите да бъдат планирани в бюджета. Експертите на НОИ са длъжни да подготвят доклади за 2023 г. и това е сметнато - получават се 10%, сметнати по т.нар. "швейцарско правило". Когато се правят дебати за бюджета и за осъвременяване на пенсиите, трябва да се каже, че това са прогнозни данни, може да се получи малко преизчисляване", обясни бившият социален министър Христина Христова в предаването "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Преслав Райков допълни, че разходите за пенсии са огромни. 10% или 11% са съществено увеличение в пенсиите. По думите му пенсионната система е изкривена и счупена - основните капитали влизат не от работещи хора и осигуровки, а от бюджета. Райков допълни, че и демографската ситуация е лоша, трендът е негативен, но в абсолютен мащаб хората, които ще бъдат в пенсионна възраст в следващите 10 години, ще бъдат подкрепени.

"Държавата има този капацитет все още, но моделът е лош, изтласква много хора в сивия сектор. Все повече хора започват да се осигуряват на минимална работна заплата, укриват доходи", уточни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Бившият социален министър Христина Христова поясни, че за следващите години е предвидено намаляване на осъвременяването на пенсиите, тъй като прогнозните данни за нарастване на инфлацията и средния осигурителен доход са такива. За 2026 г. са прогнозирани около 6% увеличаване на пенсиите. Христова допълни, че темата винаги е актуална и касае много хора.

"Част от проблемите на пенсионната система идват от решенията на политиците, свързани с пенсионната система - няколко пъти увеличаване на пенсиите, но нито едно от решенията не беше свързано с принципите", добави тя.

"Надявам се да видим стопиране на разширяването на държавните харчове и връщане на балансиран или бюджет в излишък. Използвахме дефицита за 4-5 предизборни кампании, обещания, малко пенсии, икономиката не спечели нищо от това, по-скоро загуби", заяви Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase