Снимка: БГНЕС
Вече не се явяват единични случаи в България на заразените с коронавирус, а започва масово разпространение, каза проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб за мерки за ограничаването на COVID-19 в парламента.
 
Заседанието на Народното събрание започна с близо час и половина по-късно от обичайното заради извънреден председателски съвет с участието на премиера Бойко Борисов, който поиска парламентът да обяви извънредно положение в страната заради коронавируса.
Още по темата
 
Има три гнезда, които нямат нищо общо един с друго – София, Плевен и Монтанско.
 
„Бяха дадени редица разпореждания за социално изолиране, но въпреки това има грубо нарушаване на карантината. Само тази ситуация около двойката в „Пирогов“ е плод на едно тържество в едно село с ясното съзнание, че единият от присъстващите е пътувал в чужбина.При подобни случаи в света се приемат доста драстични мерки. Израел обявиха затвор от 7 години, Гърция 2 години, Русия 3 години“, каза проф. Мутафчийски.
 
Според него явно са много неефективни призивите в тази посока и трябва да има промени в контролирането на този процес.
 
„Едва ли половинчати мерки в тази ситуация ще дадат резултат“, призна той.
 
По думите му болниците работят по строго определени разписания, но при такива извънредни ситуации трябва да се променят правилата и да се включат всички медицински специалисти.
 
„Болничният персонал щом попадне в огнището на заразата изпадат в карантина, както и своите пациенти, те няма да си ходят вкъщи“, каза още проф. Мутафчийски.
 
Към този момент на базата на повече от 1400 лица тествани за коронавирус са установени 23 положителни случая, като само за вчера има 16 нови болни.
 
Има и един починал пациент.
 
„В света и в държавите около нас ситуацията е много динамична и на Балканския полуостров бележат ръст в новорегистираните случаи“, обясни проф. Мутафчийски.
 
134 хиляди случай са регистрирани в света към тази сутрин, 70 000 са оздравелите.
 
В първото огнище в Китай в момента случаите, които са регистрирани са само 21 за последното денонощие, но всички останали страни бележат ръст в установените случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase