Снимка: БГНЕС

189 проби на пациенти със съмнения за COVID-19 са дадени за изследване вчера в националните лаборатории, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски, по време на брифинг на Националния оперативен щаб.

От вчерашния ден 16 проби са положителни, заболелите са основно от София, останалите са част от област Монтана. Те са контактни на семейството, което беше прието в столичната УМБАЛСМ "Пирогов" в критично състояние и жената почина.

В света нещата се развиват доста динамично, особено в Европа. 134 000 са случаите към тази сутрин, почти 135 000, посочи проф. Мутафчийски. Той подчерта, че само за едно денонощие има 8 389 случаи, а починалите до сега са 4 983. Добрата новина е, че над 80 000 са се излекували от вируса.

Още по темата

"В района около нас ситуацията също е динамична. В Словения има 42 случая, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина 4, Албания 5. Има и един починал в Албания", посочи проф. Мутафчийски.

В световен аспект той посочи, че в Италия вече има над 15 000 случая, в Иран над 10 000. Тези две държави са и с най-много заболели извън Китай. От големите държави в Европа в Испания има над 3 000 случая,  Франция 2800, Германия 2 700.

"Вчера в Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на епидемията там. В Европа обаче няма тенденции за намаляване на заболелите", стана ясно още от думите на проф. Мутафчийски.

С оглед на тези данни Националният оперативен щаб е предложил на правителството да се въведат по-сериозни мерки.

"Неведнъж съм казвал, че още на 3 март, СЗОоцени, че единствените правилни мерки, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни са тези на Китай. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолиране. Под това мото протече и вчерашното заседание", заяви шефът на ВМА.

Той повтори, че от началото на създаването на щаба се апелират хората, които пристигат от рискови дестинации да останат самоизолирани във вкъщи. За съжаление обаче това не се спазва, има и сигнали за масово нарушаване на домашната карантина.

"Една от причините за разрастналата се епидемия, особено при семейството в Пирогов, е едно празненство, което не отговаря на нашите призиви. На него са присъствали 24 човека, а само вчера 11 души са дали положителна проба, плюс още двама", даде пример проф. Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase