Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Български лекарски съюз с недоумение следи окупацията на Парламента, започнала миналата нощ и продължила и тази сутрин. Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет.

Това се посочва в позиция на УС на БЛС по повод протеста на медицинските сестри и барикадирането им в бившия партиен дом.

"Български лекарски съюз е категоричен: Подобни действия са абсурдни и недопустими! Налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес.

Още по темата

Мислехме, че България е направила своя цивилизован избор към свободно и демократично общество и че е възприела демокрацията като основна ценност.

Съсловната организация категорично се разграничава от действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания.

Подобно поведение, създаването на хаос, внасянето на допълнително напрежение в съсловието могат да доведат само и единствено до негативен резултат - и за пациентите, и за специалистите по здравни грижи и за лекарите", се казва още в декларацията.

От Столична лекарска колегия на БЛС също са категорично против начина, по който се налагат политически искания, уронвайки авторитета на съсловието.

"Призоваваме премиера Бойко Борисов и правителството да не се поддават на шантаж и натиск от 5 медицински сестри с неясна принадлежност и легитимност, за налагане на реформи в здравеопазването, които нямат реална икономическа и структурна обоснованост, а само политически характер. В противен случай ние, българските лекари ще реагираме и ще направим контрапротест в защита на нашите авторитет, съсловие и система на здравеопазване.

Лекарската съсловие абсолютно е готово да застане и да се противопостави на прилагане на реформи, които са удобни на шепа хора, за които съсловието положи достатъчно усилия“, добавят от Столична лекарска колегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase