Румен Радев. Снимка: архив, БГНЕС

"За съжаление вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди срещата си със студенти в Техническия университет в Габрово.

„Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата“, посочи още държавният глава.

Още по темата
По думите му тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост.

"От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България", коментира Румен Радев, цитиран от пресцентъра си.

Вчера от държавното обвинение заявиха, че според тях има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, но не в качеството му на държавен глава, а като шеф на ВВС.

Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от Конституционния съд тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента.

Целта е да се разбере дали държавният глава може да бъде разследван, защото при проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС се оказало, че има укрити документи, съобщиха от държавното обвинение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase