Снимка: Прокуратурата

Прокуратурата прекратява всякакви контакти с президентството, съобщиха днес от държавното обвинение.

"С оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, главният прокурор на Република България Иван Гешев заявява, че Прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България".

Още по темата

Оттам обясняват решението си с мотива, че трябва "да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията".

Вчера от държавното обвинение заявиха, че според тях има данни за престъпление, извършено от президента Румен Радев, но не в качеството му на държавен глава, а като шеф на ВВС.

Това е причината главният прокурор Иван Гешев да поиска от КС тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която се отнася до имунитета на президента.

Целта е да се разбере дали държавният глава може да бъде разследван, защото при проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС се оказало, че има укрити документи, съобщиха от държавното обвинение.

Целта е да се разбере дали държавният глава може да бъде разследван, защото при проверка за назначаването на Десислава Радева като пиар на ВВС, когато Радев е бил командир, се оказало, че има укрити документи.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/temida/2020/01/28/radev-bil-izvyrshil-prestyplenie-kato-shef-na-vvs-shte-go-razsledvat-li.437367

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase