Снимка: Reuters

Министерство на отбраната е превело цялата сума в размер на 1,2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение, съобщават от Министерството на отбраната.

Още по темата
Преводът е нареден в четвъртък, 8 август, от Министерството на отбраната до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) по сметка на Република България.

"С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили", съобщават още от Министерството.

С потвърждението от Агенцията за получените по сметката на Република България 1,2 милиарда долара за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение.

Припомняваме, че на 26 юли тази година, Народното събрание ратифицира договорите за покупка на осемте самолета и тяхното въоръжение. Първите самолети се очаква да пристигнат около 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase