Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов призова в Скопие да приключат конфликтните теми и България и Северна Македония да работят заедно.

"България по никакъв начин не се меси в работите на Република Северна Македония. Аз също внимателно съм изследвал вашата медийна среда и за мое голямо съжаление виждам силно влияние против България. Да попитам: "Какво е поискала България от Северна Македония, какво не сме направили за Северна Македония", заяви Борисов на съвместния брифинг с колегата си Зоран Заев.

Още по темата
Премиерите отбелязват втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и честване на събития и личности от общата ни история – Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев.

"Нашите герои като са загинали, са имали точно тези цели - да бъдем братя, да имаме просперитет и високи доходи. Защото това е най-голямата цел на всеки политик, а ние с нашата политика сме се докарали да бъдем най-бедни", коментира Борисов, цитиран от "24 часа".

По думите му ежедневно трябва да се работи за обединяване на усилията и приключване на конфликтите.

"Надявам се историците не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява, заедно да отидем да се поклоним на техните гробове. На тази територия, тези хора са си давали живота", каза българският премиер.

Борисов каза, че не му се иска дори да мисли, че може да се стигне дотам България да поставя условия за членството на Македония в ЕС "след всички усилия, които направихме" и предложил на Зоран Заев да работят по тази тема във Варна, вместо да почиват.

"Веднъж казах северномакедонци и тук ме изписаха, извинявам се, казал съм го без никакъв умисъл. Излезе, все едно съм искал да ви обидя", каза Борисов. "Ако гледаме нашия си български интерес, няма по-добро от това Северна Македония да влезе в ЕС и НАТО. Знаете, сега като дойдат новите изтребители, ще можем да помагаме и на Северна Македония. Само да не каже някой, че ще ги нападаме сега", коментира Борисов.   

Преди това двамата премиери разговаряха, като отчетоха ползите от изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Според Борисов постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Той обърнал внимание на дейността на мултидисциплинарната експертна комисия, като отбелязал необходимостта от нова динамика в работата й, която може да доведе до бързи и категорични резултати.

Според Борисов предстоящото съвместно председателство на Берлинския процес през 2020 г. е също от изключително значение за развитието на добросъседските отношения. Акцент е бил поставен върху приоритетния за двете страни коридор номер 8. Според Борисов строителството може да се ускори, включително като се потърсят допълнителни възможности за неговото финансиране. 

След края на пресконференцията премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase