Снимка: БТА

"Не очаквам да има спекулации при избора на нов главен прокурор. Нямам опасения, че процедурата няма да бъде прозрачна“, обяви вицепрезидентът на България Илияна Йотова във Велико Търново.

Още по темата
Тя добави, че ще има възможност всички дебати и дискусии да бъдат наблюдавани от широката общественост. "Мисля че вече си направихме своите изводи и сме наясно с това, че колкото по-прозрачен е този процес, толкова по-добре ще бъде и за самата професионална гилдия", допълни Йотова.

ВСС почва с процедурата за избор на нов главен прокурор

"Разбира се, президентът е този, който трябва да бъде осведомен за различните тенденции при избора на главен прокурор, но аз съм привърженик преди всичко на разделението на властите, така както повелява българската конституция. Нека в един спокоен диалог да бъде избран най-подготвеният човек. От полза за нас е изборът да бъде сполучлив и успешен", каза още вицепрезидентът.

Илияна Йотова коментира и искането за отмяна на машинното гласуване. "Законът ми е дал правото да гласувам и машинно. Нито един аргумент на тези, които искат в момента неговата отмяна, не е убедителен за мен - нито грешките, нито финансовата страна на въпроса. И като гражданин не искам да ми бъде отнето това право", посочи Йотова.

По думите й дали ще има президентско вето по този въпрос е решение на президента и неговия юридически екип.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase