Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Атака" иска да се сложи край на споровете за историята ни със Северна Македония с анекс към договора за добротворство със западната ни съседка.

Според лидера на партията Волен Сидеров така ще се предотврати кражбата на история, а пък политиците от Северна Македония не могат да откажат подписването на анекса, защото очакват одобрението ни за ЕС.

За целта от "Атака" внасят в деловодството на парламента проект на решение, с което Народното събрание задължава Министерския съвет да предложи анекса.

Още по темата

"Необходимостта от този анекс е ясна за всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това за Илинденско-Преображенското въстание, имаше други поводи, които внасят напрежение между двете страни", допълни още Сидеров.

Анексът предвижда историческите събития и личности да се обявяват за общи само с решение на специална комисия.

"След което се внася една забрана тези личности и събития да бъдат употребявани, от която и да е от двете страни без общо съгласие. Изброено е кои личности и събития, свързани с Първата българска империя до Крумовата династия и след това всичко, свързано с националноосвободителната борба, борбата за обединение на българския народ. По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумения или поводи за напрежение от употреба на исторически личности, събития, като започнем от цар Самуил до Гоце Делчев“, каза Сидеров.

Според него така се показва, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и изявления.

Той смята, че всички парламентарни групи трябва да изразят мнението си по предложението на "Атака“, защото става дума за българското национално достойнство.

"Очакваме подкрепата на коалиционни партньори от малката, средната и най-голямата коалиция", каза Сидеров.

Според него много дразни спекулацията с български исторически личности от страна на македонски историци и политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase