Снимка: Wikipedia

И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи. Това каза президентът (2002- 2012 г.) Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев.

"Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно- одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско", заяви той пред БНТ.

Още по темата

Първанов посочи, че смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Той категорично заяви, че не приема подхода те да заседават и "образно казано да отмятат по домова книга това или друго име".

"Трябва да се търсят големите и важни решения", посочи Първанов.

Той подчерта и още един проблем с работата на комисията - тя няма ясен мандат.

"Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл", каза Георги Първанов. "И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците", допълни той.

"Трябва ясно да се постави въпросът- какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония", подчерта Първанов. "Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт", посочи той.

"На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се "отпуши" работата на всички историци", заяви Георги Първанов.
 

Коментари Напиши коментар

117

Немо

преди 1 месец

До Анонимен 89
Подкрепям предложението ти, подобен сравнителен подход е коректен.Единствено трябва да се вземат предвид и новите данни неизвестни на науката към съответния период.
А за да се абстрахираме от (светла му памет) Божидар Димитров, и другите, очевидно невдъхващи ти доверие български историци и хроники, мисля да наблегнем на Стивън Рънсиман, Джон Бъри, сър Артър Тойнбли, Геза Фехер, Блазиус Клайнер....
Хайде започни с тези......да не се претовариш.

116

Учуден до Пирин

преди 1 месец

Пирин, ма ти и тук ли се изявяваш !?Какво работиш, сподели, че имаш толкова свободно време да плюеш по сайтовете?Направо е смайващо как успяваш да си навсякъде!

115

Mitaka

преди 1 месец

Питат радио Ереван:
-Ванга като е родена в Струмица, македонците защо не искат да я пишат и нея македонка?
След малко отговарят:
-Защото ще им прати послание през Нешка Робева, че македонци родени преди 1945 няма.