Видео 17.06.2019

Проф. Илчев: В Македония има сили, които не искат сближаване с нас


Македонски учени отказват да признаят Гоце Делчев за българин. В македонските учебници той ще остане македонски революционер, заяви по-рано директорът на Института за национална история и ръководител на македонския екип в комисията по исторически и образователни въпроси, създаден по силата на Договора за добросъседство - Драги Георгиев. А ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, то споразумение по този въпрос нямало да има.
Още по темата


"Много е странно цялото настроение на българското общество, че проблемите с югозападната ни съседка ще се решат много бързо. Това обаче е един дълъг процес. Освен това в Северна Македония има много "мощни сили", които не желаят сближаване с България", коментира в студиото на "Денят ON AIR" историкът и бивш ректор на СУ проф. Иван Илчев.

От своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов и министърът на външните работи Екатерина Захариева бяха категорични, че Македония трябва да признае Гоце Делчев за българин. А ако това не се случи, България щяла да възпрепятства членството на Македония в ЕС.

Пред Bulgaria ON AIR Илчев подчерта, че през 2019 г. се наблюдава спад в търговския оборот, както и в броя на българските туристи в Македония и на македонските в България. А това означавало само едно - нещата не вървят.

"Македонците имаха надежди, че ще ги подкрепим за присъединяването им към НАТО и Европейския съюз", добави още историкът.

И коментира, че те се борят за нещо, за което 90% от целия свят е наясно, че не е вярно.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 3 седмици

Наистина има такива сили, наричат се "македонци".

19

gppg

преди 1 месец

Има един основен постулат в ЕС,който тези,които в момента насъскват северномакедонското население срещу Б-я удобно премълчават.А той е, че не може да бъде приета страна в ЕС,която има неуредени териториални,икономически и исторически отношения със съседите си и с други от ЕС.Остава да натискаме нашете си политици да са единни по нашите позиции,без разлика от цвят и други убеждения и да наказваме на избори тези,които не са такива.Ето едта национална кауза,по която следва да сме единни.

18

Анонимен

преди 1 месец

А коюгато се е родил Гоце като какъв по народност са го записали в общината и на чии родители е бил чедо също по народност,че и дедите му дори от коя народност,а тогаз свидетелствата за рождения както и църковните свидетелства по тези въпроси се е вписвало народност обезателно,че и в други списъци се е записвало народноста,а не като сега само националност и само при някои преброявания между другото впишат някоя народност по кой как се определи,а възможно да спуснат от горе таквиз групи измислени