Ще се намали ли субсидията на партиите до левче на глас?

Още по темата

"Разбира се, че няма да се реши въпросът с партийното финансиране. Първо, защото тази субсидия е крайно недостатъчна - стигаме така или иначе до този консенсус. Второ, според мен тя трябва да се увеличи, защото не достигат допълнителните средства, които партиите генерират за финансиране на политическата си и партийната си дейност. Т.е. от една страна членският внос или много трудно се събира, или крайно не достига за финансиране на основни дейности на партиите. Другото е малките дарения, които партиите търсят от хора, рядко имащи възможност да ги направят и обикновено се опира до дарения от отделни физически лица, зад които обаче са скрити партийни интереси“. Това коментира в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.

Той бе категоричен, че "трябва да има държавно финансиране".

"Трябва да се увеличи субсидията, която е досега 11лв. на глас дотолкова, че да стига за елементарни партийни дейности, административни дейности на партиите, особено на малките, защото големите партии нямат особен проблем с функционирането на партийните си структури, но за малките партии е от ключово важно значение тази субсидия да се запази", каза още той.

Политологът допълни, че според него е грешка, че се премахна субсидията за коалиции, които не са преминали четири процентната бариера на парламентарни избори, защото, в края на краищата тези хора все пак имат някаква подкрепа, която е в рамките между 1% и 4% и трябва да бъдат подпомагани не партиите, а и хората, които гласуват за тях, които са им дали това доверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase