Снимка: архив, БТА

Единодушно депутатите решиха на първо четене размерът на партийната субсидия да се фиксира и тя да е 11 лева за действително получен глас.

Също така партиите ще трябва да върнат и надвнесените субсидии, които са получавали през последните 3 години.

Още по темата

При така предложената промяна общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн. лв, като икономията би възлязла на 14,5 млн. лв., ако този начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г. субсидия.

Партиите си мълчали за субсидиите, имали интерес от това

До промените се стигна след внесен сигнал за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 година, тъй като на петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, БСП за България, ДПС, Обединени патриоти и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове, съобщиха преди дни от прокуратурата.

Днес сутринта пък, преди да бъде гласувана тази поправка в закона в пленарната зала, премиерът Бойко Борисов обяви, че кабинетът внася промяна, с която партийната субсидия да бъде само 1 лев за получен действителен глас. Предстои новият законопроект да бъде разглеждан от бюджетната комисия още днес.

Предложението на "Воля" партийната субсидия да получават само парламентарно представените партии пък бе отхвърлено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase