Снимка: Bulgaria ON AIR

Нов скандал с партийните субсидии. Само за миналата година партиите и коалициите в Народното събрание са получили общо над 38 милиона лева от финансовото ведомство като вместо по 11 лв. за реален глас, както е разписано в Закона за държавния бюджет за 2018 г., те получават по 13.23 лв., ощетявайки бюджета с 6.52 милиона лева. Прокуратурата на свой ред обяви, че надвзетите субсидии от партиите са незаконни.

В студиото на "България сутрин" икономистът проф. Гарабед Минасян и политологът Стойчо Стойчев коментираха, че всички партии са знаели, че получават повече средства от държавния бюджет, но са си мълчали и не са отваряли темата. По думите им всички са виновни, виновни са и техните ръководства.

"Партиите са разбрали, че трябва да получават по-малко, отколкото са траншовете. Държавната субсидия се превежда на тримесечие от Министерството на финансите и тези партии, които към момента получават държавна субсидия, може да им бъде удържано от следващите траншнове, това което дължат на държавния бюджет", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR. Той обаче допълни, че всичко това може да стане с промяна в закона. По думите му, вина трябва да се търси от всички политически партии, които получават държавна субсидия.

Проф. Гарабед Минасян също обясни, че не е възможно партиите да не са разбрали за по-голямата сума пари. "Всички си правим сметки какво получаваме", каза той. Минасян е на мнение, че "безобразие" е най-мекото определение за този скандал. "Справедливо е да се изисква тези пари да се върнат. Дори да са дарени, това няма значение, защото тези пари са получени незаконно. Ако получавам надбавка върху заплатата незаконно и го установят след 2 години, ще ме задължат да ги върна", коментира още Минасян. Той допълни, че хората плащат данъци, а партиите си позволяват своеволия и по този начин се губи доверието.

Необходима е промяна в закона, за да се върнат парите от партиите, които вече не съществуват, коментират още специалистите.

А връщането на парите зависи до голяма степен от общественото мнение:  "По какъв начин обществото ще възприеме това нещо и ще го преглътне. Често се случва да се приказва и след това да се забравя, тогава ще се покрие", посочи икономистът пред Bulgaria ON AIR.

"Към момента политическите партии не са демонстрирали голяма воля нито да си намаляват субсидията, нито пък заплатите в парламента, освен в крайни и популистки акции, когато се заговори от опозицията. В повечето случаи политическата класа гледа да не се говори по тези проблеми, за да не се вдига много шум и да не се виждат реалните разходи, които държавата прави за издръжката на политическите партии.", категоричен беше Стойчо Стойчев. Той уточни, че парите се харчат по усмотрение на партиите и е публична тайна, че малките партии могат да издържат партийния си лидер и да му гарантират стандарт на живот.

Проф. Минасян и Стойчо Стойчев допълниха още, че връщането на парите ще бъде справедливо и трябва да се случи, но и зададоха много въпроси. Сред тях са защо никой от Министерството на финансите не е реагирал толкова години, къде е била прокуратурата и защо проверки започват едва, след като информацията се изнася от "Шоуто на Слави".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase