Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 юли партийната субсидия за всеки получен глас ще е само 1 лев, а не както досега 11 лева. Това прие на първо четене парламентарната комисия по бюджет и финанси с поправки в Закона за държавния бюджет. Управляващите подкрепиха проекта, внесен от Министерския съвет, БСП отказаха да се включат в гласуването, а Йордан Цонев от ДПС се обяви твърдо против намаляването на субсидиите на партиите.

До спешните поправки се стигна, след като лично премиерът Бойко Борисов обяви тази сутрин в кулоарите на парламента предложението за намаляването на парите от бюджета за партиите на 1 лев за всеки получен действителен глас. Той обясни, че решението е взето, след като са се наслушали на популизъм от другите партии за намаляване на субсидиите.

Още по темата

Борисов добави и че със спестените пари пък щели да се строят детски градини и ясли.

В мотивите на законопроекта се посочва, че с намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Промяната ще влезе в сила от 1 юли, а за първото полугодие на 2019 субсидията ще се изчислява по стария начин - по 11 лева. Така средногодишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас би възлязъл на 6 лв. за цялата 2019 година.

С промяната ще се спестят 14,6 млн. лв. за тази година, а разходите от бюджета за периода 1 юли - 31 декември 2019 г. ще бъде само 1 460 402 лв.

Срещу поправките категорично се обяви Йордан Цонев. По думите му това е популизъм, който ще има много тежка цена за демокрацията.

"Позицията на ДПС относно намаляването на субсидиите на 1 лв. е неизменна от 2001 г., когато е въведено бюджетното финансиране на партиите. Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите. Третият вариант е лъжи пред обществото. Лицемерието и популизмът на всички партии, с изключение на ДПС, ни доведоха до тук – да мислим сега как да върнем страната в 2001 г.", отсече Цонев.

Той все пак приветства решението икономисаните пари да отиват за строителство на детски градини и ясли, и поясни, че това било идея на ДПС.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова също се съгласи, че субсидирането на партиите трябва да е от дъжавата, но посочи, че браненето на партийните субсидии води до негативното отношение на хората.

"За съжаление дивият популизъм, който обхвана някои партии, изключително нагнети общественото напрежение през последните дни. И се почувствахме задължени да се опитаме да отговорим на тези обществени мнения", обясни Стоянова.

От БСП пък отказаха да вземат участие в гласуването, защото не искали да участват в тези "циркове". Според червените това е кризисен пиар, с който да се отклони вниманието от "съкрушителните констатации" на вчерашния европейски доклад за страната ни. Социалистите направиха и друго предложение - натрупаните пари от партиите да се преведат в бюджета.

"Предлагаме oт 3 юни 2019 година - т. е. със задна дата, депозитите, натрупани от партиите, които не са похарчени, да се преведат в бюджета на България. Колегите да го осмислят и да сметнат колко пари трябва да се преведат в бюджета", настоя червеният Румен Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase