Снимка: БулФото

Предложението за партийна субсидия от 1 лев е тежък популизъм и би върнало политическата система 20 години назад. Това каза пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на БСП Антон Кутев.

Днес парламентарната комисия по бюджет и финанси прие поправки в Закона за държавния бюджет, според които от 1 юли партийната субсидия за всеки получен глас ще е само 1 лев, а не както досега 11 лева. Предложението беше подкрепено от управляващите, БСП отказаха да се включат в гласуването, а Йордан Цонев от ДПС се обяви твърдо против намаляването на субсидиите на партиите.

Още по темата

По думите на Кутев, подобна мярка ще върне двуполюсния модел обратно и би била тежък удар по цялата политическа система в България, от който ще пострадат не толкова големите партии, колкото малките.

"Резултатът ще бъде, че един ден като се спрат субсидиите, те ще започнат да изпадат в тежки зависимости от големия бизнес. Резултатът не е добър за хората. Партиите винаги ще оживеят по един или друг начин, но те ще станат зависими от големия бизнес. Това означава, че от тук нататък независима политическа власт в никакъв вариант не е възможна. Единствено може да видим още някой друг милиардер като министър-председателя от тук нататък.", категоричен е Кутев.

Според него, това е "отчаян опит" на премиера Борисов да задържи властта и да накаже опонентите си.

БСП щяла да върне надвзетите пари от партийната субсидия, заяви социалистът и добави, че "Има министър на финансите, който се е подписал под това да бъдат раздадени 16 млн. лв. държавни пари неправомерно. Това е въпрос с наказателна отговорност. Ние затова искахме оставката на Горанов - искаме да поставим въпроса върху отговорността на човека в държавата, който трябва да отговаря за парите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase