Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Партиите, които са взели по 13,20 лв. на глас, вместо по 11 лв., ще връщат субсидиите за срок от три години назад. Това е записано в предложението на правителство за поправки в закона за политическите партии.

Oще по темата
"Срокът, който е визиран в законопроекта - 26 май 2016 г., се има предвид три годишна погасителна давност. Тоест да не се стига до аргумент с настъпила погасителна давност. Тъй като тук плащанията са периодични, се прилага давността за 3, а не за 5 г.“, разясни правосъдният министър Данаил Кирилов, цитиран от "24 часа“ за начина, по който ще се връщат надвзетите от партии средства от държавните субсидии.

Така разписан законът ще задължи партиите да връщат надвзетите субсидии само за 3 г. назад, които по неофициални данни възлизат на около 14 млн. лв. Това означава, че надвзетите пари от по-ранен период пред 26 май 2016 г. няма да бъдат връщани. Не е ясно и какъв е техният размер.

На въпрос какво ще стане с партиите, които са в лошо финансово състояние и не могат да върнат надвзетите си субсидии, Кирилов отвърна: "Най-вероятно те ще са в хипотеза на изтекла погасителна давност“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 4 години

Съвременните журналисти са грамотни колкото съвременните инженери. "Вземам", бе, не "взимам". Ти взел ли си или си взил?

27

гнуст

преди 4 години

ПРЕЗ ДАВНОСТНИЯ ПЕРИОД / 2001-2015 / , т.е. ЗА 15 г ПАРТИИТЕ НА ВЛАСТ СА НИ ОГРАБИЛИ, ПРЕДЖОБИЛИ, 100 /сто/ МИЛИОНА ЛВ. И СА ГИ ИЗПЛЮСКАЛИ, АЛЧНИЦИТЕ. ПАРТ.ФИН. МИНИСТРИ : ВЕЛЧЕВ, ОРЕШАРСКИ, ДЯНКОВ, ЧОБАНОВ, ГОРАНОВ ,НАЧЕЛО С МИНПРЕД,ове САКСА, ГЕЯ, ОРЕХА И ТИКВАТА

26

Анонимен

преди 4 години

Приложете закона в неговата цялост и строгост и обяснявайте групости на други! Погасителната давност е 5г., а не 3г. И се държи връщане на сумите със законната лихва за периода, която е 10% годишно или общо 50% за 5г. Не всички пасем трева, пародиен юрист такъв.

fallback