Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Сметната палата започна одит на отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2018 година, при който ще бъде проверен и редът за начисляване и изплащане на субсидиите на политическите партии.

Oще по темата
Ще бъдат взети предвид констатациите на Върховна административна прокуратура, съобщиха от Сметната палата.

След приключване на одита, Народното събрание, Прокуратурата и обществеността ще бъдат уведомени за резултатите от него и той ще бъде публикуван на интернет страницата на Сметната палата.

По - рано от прокуратурата съобщиха, че на петте парламентарно представени политически партии и коалиции (ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на разпоредбите на Закона за политическите партии.

Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/05/27/ms-se-popravi-vzimat-ot-partiinite-subsidii-6-5-mln-lv.411545
 

Прокуратурата рови дали партиите не са надвзели субсидии

Прочети още на: https://www.dnes.bg/politika/2019/05/27/ms-se-popravi-vzimat-ot-partiinite-subsidii-6-5-mln-lv.411545
 

За да гарантира, че такива неправомерни действия ще бъдат избеганти в бъдеще, ВАП е наредила на министъра на финансите да приложи законовите възможности за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при изпълнение на заповедите, определящи начина на разпределение на държавните.

Правителството вече внесе в парламента поправки в Закона за политическите партии, с които да се орежат част от получените субсидии.

Със законопроекта се предлагат промени, които уточняват правилата за формиране и разпределение на държавната субсидия, уреждат се също така отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години.

В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 милиона лева, мотивираха се от МС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

МАКПРЕС

преди 4 години

СМЕШНАТА ПАЛАТКА e най-сериозната институция в онова което е останало от държавност! Каквото и да си говорим винаги става въпрос за пари! Тази институция за 30 години така или иначе не я оправиха ... понеже ... а преди 09.09.44 г. е била съд, имало е главен прокурор в нея и после ... да видим дали некой си на др. Домусчиев и котараците финансист ще бара в кацата ... с катрана. А Баце ще може да ни раздава милиони, да ни асфалтира, да ни прави на будали, нали е Буда и изповядва будизъм.

13

Мунчо

преди 4 години

Сметната палата до Димитровската конституция е била със съд! И няма разни безобразни, а сега Ментата и въобще ментите след 10.11.89 г. я "възстановиха" с петилетка закъснение като беззъбо куче, което даже не лае! Нали трябваше да има приватизация, концесии, държавен дълг ... F-16 БЛОК 70 ... пък и за мамин Ваньо и с-ие и всички останали гербави, айдуци и бастуни ... от софрата. Само не питайте КОЙ плаща сметката ... както винаги ... иначе точно в Сметната палата е заровено кучето на прехода!

12

Mi6osp

преди 4 години

Хъм, как ли се надвзимат пари от бюджета без подпис на финансов министър???

fallback