Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Според политически анализатори едва ли Цветан Цветанов, доскорошна дясна ръка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а сега просто редови член, едва ли ще стартира нов политически проект или ще започне да работи за друга партия.

Oще по темата
"Това е човек, който в продължение на 12 години е вкоренил себе си в ГЕРБ. Ако той влезе в друг политически проект, това означава той да започне война с Борисов. На този етап няма индикации за това категорично", коментира политологът Димитър Ганев пред Нова тв.

Според него оставката на Цветанов е началото на процес на подмяна в ГЕРБ.

Доверието в ГЕРБ намаляло, това изяде главата на Цветанов

"От такава промяна недвусмислено има нужда. От 2007 г. тази партия доминира в местната власт. 12 години след това е много трудно да кандидатстваш за доверието на гражданите, след като 12 години вече са видели доста от твоите резултати – на места добри, на места – не", обясни той.

"Ако Борисов тръгне на война със структурите, лоялни на Цветанов – това ще бъде братоубийствена война, която ще нанесе големи щети на ГЕРБ", добави Ганев.

Политологът Кольо Колев смята, че ако Цветан Цветанов реши да направи собствен политически проект, той е обречен.

 "Ако той тръгне по тази линия, мисля, че не го чака светло бъдеще. Цветанов имаше тежест единствено като механизъм, като организационен работник на властовата партия. В чисто имиджов план беше тотална щета", обясни той.  

"Цветанов си повярва прекалено много. Той не си дава сметка къде е неговата сила - в организирането, и къде е неговата слабост - пред медиите. В резултат, на което той си повярва, че е цялостен политик, който може да прави несъгласувани политики с всички в партията", обясни Колев.

Според него Борисов "не е шамаросал" Цветанов, когато можеше и му беше времето, а Цветанов му е донесъл доста проблеми във вътрешнополитически и външнополитически аспект.

"Битката на ГЕРБ с президента беше изцяло инициирана от Цветанов, макар че Борисов няколко пъти каза, че не иска това да е така“, обясни Колев. 

Според Генев ДПС си е направило много ясно сметката, че основание за предсрочни избори сега няма и заради това е подело нов курс на консенсус по няколко теми, около които да се обединят с други политически сили.

"ДДС за хляба, за лекарствата, безплатните детски градини това са инициативи, които ще срещнат голямо обществено одобрение“, посочи Генев. 

А след оставката на лидерката на БСП Корнелия Нинова той призна, че едва ли някои въобще знае какво ще се случи в левицата.

"Има конгрес и той може да реши много неща – дали ще се промени уставът и ще има пряк избор на лидер, дали ще се назначи временно нов председател, но вътрешната опозиция едва ли сега ще хвърли всичките си сили да свали Нинова, защото местните избори чукат на вратата, по-скоро ще е вариантът тя да натрупа още една загуба, отколкото да се избере нов лидер и той да ги загуби, което ще е пасив за него“, посочи той.

Според Колев местните избори са най-удобни за всички политици, защото независимо от резултата всяка партия може да твърди, че ги е спечела, а другите са ги загубили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Фгз

преди 4 години

Мале що простаци на едно място....

23

Справедливост

преди 4 години

Кой е Николай Стойнев ? дясната ръка на Фандъкова ?има ли право на фирма Николай Стойнев ?кой ще провери Николай Стойнев ?????? Николай Стойнев ??. Колко длъжностти има Николай Стойнев ???Фандъкова? ЦЦ ?

22

България

преди 4 години

Както и за Ел. Централите, подарък от доброволния *** Бойко Борисов, сега ще купуваме ток от турците, следващата стъпка е въздушното пространство и летище София, което пак е обещано на турците! Вместо турчин да е забранена дума в България, тук става все по турско! Предедите ни се обръщат в гроба за бездействието на народа, за този прос народ който позволява на турците да се гаврят с тяхната смърт и нашата история! СРАМ И ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИНА ЧЕ ГО ПОЗВОЛЯВА.

fallback