Вторият в ГЕРБ си отива - има ли опасност партията да бъде разцепена отвътре след като Цветан Цветанов подаде оставка от ръководните постове в партията. Темата коментираха политологът проф. Антоний Тодоров и социологът Цветозар Томов.

"ГЕРБ е една особена партия. Тя е доста централизирана, в нея демократичните механизми не са видими - няма дискусии, няма дебати. Решенията се взимат доста еднолично. Разбира се, че Цветан Цветанов имаше много основна роля в ГЕРБ. Но премиерът сякаш вече доби куража да заяви "това е моята партия". Ангажира се лично с партията, успя да мобилизира избирателите и да покаже, че ГЕРБ може да действа и без Цветанов", посочи Томов пред Bulgaria ON AIR.

"Очевидно е, че сегашният модел на управление на партията ще бъде заменен с друг, който предстои да видим. Не вярвам на мястото на Цветанов да се появи фигура, която да има същите функции, власт и авторитет в ГЕРБ", смята политологът.

Краят на една епоха: Цветанов напуска ръководните постове в ГЕРБ

"Връщането на Делян Пеевски и оставката на Цветанов по едно и също време повдигат някои въпроси. Той говори доста остро срещу Цветанов. Това показва, че Пеевски е доста влиятелен в нашата страна и неговото влияние ще продължи да поставя още въпроси", посочи Томов.

Тодоров допълни в "България сутрин", че не иска да коментира депутат, който се е появявал 3-4 пъти в парламента и е възмутително да имаме политици като Пеевски.

Още по темата

По думите на Томов като причина за оставката на Цветанов със сигурност може да се посочи скандалът с апартаментите, тъй като е била премината една граница на търпимост към българското общество. Той твърди, че повечето граждани смятат, че заниманието с политика е свързано с частен бизнес и това подозрение е довело до ниска избирателна активност.

Цветанов мислил дълго, правилното било да хвърли оставка

"Може да няма юридически проблем, но има морален такъв и това е неприличие от страна на Цветанов. Може би друга причина е усещането на Борисов, че му се изплъзва контролът. Загубата на едни избори винаги е разминаване между претенции и действителност. ГЕРБ не постигнаха резултата, който очакваха", отбеляза политологът.

Томов отбеляза още, че Томислав Дончев може да бъде полезен в ГЕРБ, но няма как да замести Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase