Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според червената шефка Корнелия Нинова проблемът при ГЕРБ сега започва, защото за първи път партията на Бойко Борисов изпада във вътрешни битки и разцепления.

Още по темата
"При ГЕРБ проблемът сега започва. При нас проблемът може да бъде решен и приключен. Това според мен е разликата. При тях за първи път изпадат в тази ситуация на вътрешни битки и разцепления. При нас тази ситуация продължава вече няколко години. Аз предлагам най-демократичния начин да сложим край", заяви Нинова пред БНТ.

След като хвърли оставка тя обяви, че отново ще се кандидатира за лидер на БСП, а сега препотвърди намерението си.

"Аз имам програма и визия как да се развива БСП и България. Нека тези в партията, които я оспорват, да се консолидират, да излъчат кандидат, да му напишат програма как те виждат развитието на България и БСП, да отидем по най-демократичния начин на състезание. Съдникът е народът, в случая това са членовете на БСП. Да отидем там и всеки да си представи спокойно вижданията затова как иска да се развива партията и държавата", поясни тя.

Според нея няма по-демократичен вариант от този, за да се реши проблемът с избора за нов председателя на партията.

"С тези спорове на върха долу измъчихме хората, трябва да им дадем спокойствие, като решим, който спечели - спечели, вървим напред, с това, което хората са приели като програма", допълни тя.

След загубата на евровота соцлидерката призна още, че БСП не успя за последните 2 години да покаже на избирателите, че левицата е различна.

"Българите ни наказаха всички - еднакво и заедно, с негласуване. Това е много силен знак към нас. Те ни казват "Не ви харесваме еднакво". Това е въпрос, за който всички трябва да мислим, ако мислим за България, а не за тесни партийни интереси", заяви тя.
 
Нинова обясни, че цел на всяка опозиция е да спечели изборите, но не е имало революционна обстановка.

"Търся причината в нещо много по дълбоко и по-сериозно от БСП. Имат значение листата, посланията, кампанията, обиколките, но на мен ми изглежда, че това са елементи от една много по-голяма картина и образ на БСП. Защо не привлякохме този негативен вот към правителството, който съществува? Защото не успяхме за тези 2 години да покажем, че сме различните от тях. Твърде малко време беше, за да променим в съзнанието на хората това усещане, че всички сме еднакви, че всички сме от Прехода, статуквото, че всички се борим единствено да дойдем на власт, за да се обогатим. Дадохме много сигнали, че не така - с отказа да влезем в правителството, с отказа да се договаряме задкулисно по различни законопроекти, с битката ни срещу олигархията", каза още Корнелия Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase